Tresty od 3 do 16 let vynesl soud nad mačetovými útočníky

Liberec – Od tří do šestnácti let si odnesli mačetoví útočníci od Krajského soudu v Liberci. Tři z nich potrestal za pokus o vraždu tresty pěti, patnácti a šestnácti let vězení, zbývající dva odsoudil za ublížení na zdraví třemi lety a třemi a půl roku. Pětice útočníků, která v srpnu 2011 napadla tři muže v novoborském baru Pivní pomoc, dostala nakonec nižší tresty oproti původnímu očekávání. Verdikt je zatím nepravomocný, odvolání podal jak státní zástupce, tak i obžalovaní.

Soudkyně Eva Drahotová vidí vysvětlení útoku ve snaze o mstu za předchozí konflikt v baru mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si chtěli zahrát na automatech. Jeden host při něm jednoho z mladíků udeřil. „Jsme přesvědčeni, že to byla odveta za to, že někdo na syna pana (Vojtěcha) Husáka útočil nějakým způsobem, vznikly tam emoce a to vyvolalo pocit jít si to tam vyříkat,“ prohlásila soudkyně. Následnou reakci Romů ale považuje za nepřiměřenou. „Není možné se v demokratické zemi chovat tak, že, když to zlehčím, někdo dostane výchovný pohlavek a na to konto vtrhne do baru pětice mužů, aniž by se na něco zeptali, a ohrožovali životy,“ zdůraznila pro ČT soudkyně.

Nejvyšší udělený trest si vysloužil právě Vojtěch Husák, který napadl dva muže v baru. O rok méně pak soudce přidělil Jakubu Žigovi. Pětiletý trest dostal třetí odsouzený za pokus o vraždu, který mohl jako mladistvý dostat pouze poloviční sazbu. Také Antonín Sinu nejdříve čelil právní kvalifikaci pokusu o vraždu, soud ale jeho počínání překvalifikoval na těžké ublížení na zdraví, a vyvázl tak s tříletým trestem. Pátý z útočníků, rovněž mladistvý, dostal za ublížení na zdraví 3,5 roku nepodmíněně.

Komentář žalobce, soudkyně a obhájce k rozsudku (zdroj: ČT24)

Státní zástupce Radim Kadlček podal odvolání proto, že soud neuznal pomstychtivost odsouzených jako zavrženíhodnou pohnutku. Se třemi uznanými kvalifikacemi pokusu o vraždu je podle svých slov spokojen. S výší trestu rovněž, kromě Antonína Sinu. „Obžalovaný sice neútočil žádnými předměty, pouze s využitím vlastních končetin, mám nicméně zato, že svým jednáním vytvářel podmínky pro jeden ze smrtelných útoků,“ uvedl žalobce s tím, že v neprospěch Antonína Sinu podá rovněž odvolání.

Rozsudek vyvolal u rodinných příslušníků odsouzených vlnu emocí. Považovali ho za nespravedlivý, při odchodu z budovy soudu plakali, spílali, dokonce vyzývali k nepokojům. Před soudním objektem se zdrželi zhruba půl hodiny a za účasti těžkooděnců se pak rozešli do svých domovů.

Mačety přišly na řadu po hádce kvůli automatům

Útoku, za který pětice stojí před soudem, předcházela hádka o přístup k výherním automatům. Napadení muži podle obhajoby přispěli ke konfliktu rasistickými narážkami. Výpovědi aktérů ale byly rozporuplné.

„V severních Čechách ten rasismus půjde ve vlnách. A pokud se něco nestane, tak se bude vlastně neustále opakovat, každý rok nebo dva,“ podotkl geolog a filosof Václav Cílek. Útok vyvolal předloni na severu Čech několik protiromských demonstrací. I soudní jednání, která jsou neveřejná, provází zvýšená bezpečnostní opatření.