Budoucnost „pučistů“ ve vedení ČSSD projedná krajská buňka

Brno - Jihomoravský výkonný výbor sociálních demokratů se chystá po víkendu projednat návrh na odstoupení místopředsedy strany Michala Haška, poslance Jeronýma Tejce a senátora Zdeňka Škromacha z funkcí ve vedení strany. Návrh se chystá předložit člen výboru a poslanec Ivan Ohlídal. V rozhovoru pro ČT si ale netroufl odhadnout výsledky jednání. To Haškova domovská organizace ČSSD Brno-venkov ho vyzvala, aby zůstal ve funkci prvního místopředsedy strany až do připravovaného sjezdu. Změny kvůli hříšníkům pak nechystá ve stínové vládě předseda Bohuslav Sobotka, chce se soustředit na jednání o vládě skutečné. V té ale pučisté už patrně neusednou, snad s výjimkou Milana Chovance.

„V důsledku působení pana Haška a jeho spojenců v posledních měsících vznikla v krajské organizaci situace, kdy se asi polovina příznivců přikláněla na stranu pana Haška, zhruba druhou měl na své straně pan Sobotka. Jak se vyvinula situace po puči, nevím, čekal bych, že většina členů krajského výboru se přikloní na stranu legitimního předsedy. Jak to ale dopadne, uvidíme až v pondělí,“ řekl pro Českou televizi Ohlídal. Sám si neumí představit, že by se krajská buňka o okolnostech pokusu o puč nebavila.

Poslanec a člen krajského výboru vnímá lánskou schůzku jako přípravu na puč proti legitimnímu předsedovi strany. „Nás se to týká, protože pan Hašek a pan Tejc jsou členy jihomoravské organizace a na puči se podíleli,“ dodává poslanec Ohlídal.

Zdeněk Škromach, Michal Hašek a Jeroným Tejc
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Problémy s dvojkolejností vidí ale dál v minulosti, už od brněnského sjezdu v roce 2011, kde při volbě předsedy zvítězil Bohuslav Sobotka, se Hašek a „jeho spojenci“ začali vymezovat proti Sobotkovi. „Různými způsoby se snažili zeslabovat pozici předsedy ve straně, to trvalo až do letošních voleb,“ míní Ohlídal s tím, že Haškova rivalita se v krajské buňce projevovala zpočátku skrytě, až v posledních měsících přerostla v otevřený antagonismus.

Místopředsedkyně zlínské krajské organizace Alena Gajdůšková: „Ostatní krajské organizace nemohou udělat nic jiného, než apelovat na jakousi elementární čest a morálku našich funkcionářů, to rozhodnutí může udělat jen Ústřední výkonný výbor ČSSD poté.“

Setkání s hlavou státu bezprostředně po volbách aktéři vytrvale odmítali, poté, co ji přiznal jeden z účastníků Milan Chovanec, přiznali ji i statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek, Jiří Zimola, Jeroným Tejc a Zdeněk Škromach. Zimola už rezignoval na členství v předsednictvu a výkonném výboru ČSSD.

O situaci v ČSSD dnes jednaly výbory v regionech. Krajský výkonný výbor v Karlovarském kraji jednoznačně podpořil Sobotku jako předsedu strany, člena vyjednávacího týmu i kandidáta na premiéra. Účastníci lánské schůzky by měli podle výboru zvážit vyvození osobní odpovědnosti, k odstoupení z funkcí je ale nevyzvali. Rovněž olomoucká ČSSD podpořila Sobotku. Členové výboru volají po mimořádném volebním sjezdu, který by měl rozkol uvnitř strany vyřešit.

Stínovou vládou už Sobotka třást nebude, řeší tu skutečnou

„Stínovou vládu už řešit nebudu, soustředíme se na jednání o vládě skutečné,“ vyjádřil se šéf ČSSD, který už má za sebou první schůzky se šéfy možných vládních partnerů KDU-ČSL a ANO. Ve stínové vládě ČSSD zastává Hašek pozici ministra zemědělství, posty mají s výjimkou místopředsedy strany Zdeňka Škromacha i všichni ostatní účastníci utajovaného povolebního setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Šéf poslanců sociální demokracie Jeroným Tejc je stínovým ministrem vnitra, jihočeský hejtman Jiří Zimola zastává pozici stínového ministra pro místní rozvoj a místopředseda ČSSD Milan Chovanec je stínovým ministrem dopravy.

Sobotka prý jejich možné zapojení do skutečného kabinetu nyní neřeší, podle jednoho ze členů nejužšího vedení sociální demokracie je ale „strašně nepravděpodobné“, v případě Haška pak zcela vyloučené. Jiná by mohla být prý jen pozice Chovance, který jako jediný sobotní schůzku v Lánech nezapíral a již se také distancoval od nedělního hlasování předsednictva ČSSD, které i jeho hlasem vyzvalo Sobotku k odchodu z funkce.

Orgány ČSSD budou řešit situaci kolem puče (zdroj: ČT24)