Podivínský z Rusnokovy vlády odejít nechce

Praha – Ministr životního prostředí v demisi Tomáš Podivínský nechce odstoupit z úřednické vlády, přestože někteří spolustraníci z KDU-ČSL požadují jeho odchod. Nelíbí se jim totiž, že je členem Rusnokova kabinetu, proti kterému se lidovci vymezují. Podivínský výzvy k odstoupení nechápe a svůj ministerský mandát chce dokončit bez ohledu na to, jak dlouho bude trvat. Pokud by lidovci byli součástí nové vlády, rád by se ucházel o tento ministerský post znovu. Řekl to dnes v rozhovoru pro ČTK.

Podivínský za lidovce kandidoval v předčasných volbách na severu Moravy a byl zvolen do sněmovny. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek už prý Podivínskému naznačoval, že by bylo vhodné, aby z úřednické vlády odešel. Ministr však chce pracovat na MŽP tak dlouho, dokud nebude nová vláda.   

„Voličům jsem slíbil, že takto budu pracovat dál. V Moravskoslezském kraji to ohodnotili výsledkem, který máme. Jako jediní jsme dali o mandát navíc,“ reagoval Podivínský. Lidovci v Moravskoslezském kraji získali dva poslanecké mandáty. 

Podle šéfa lidovců je výzva na odchod z ministerstva věcí celostátního 24členného výboru strany. S Bělobrádkem bude Podivínský jednat zřejmě už dnes na neformálním setkání poslaneckého klubu v Havlíčkově Brodě.

Pokud by lidovci byli ve vládě, rád by se o post ministra životního prostředí ucházel, je prý přesvědčen, že ve straně není „pevnějšího odborníka na životní prostředí, než je on“. Před tím, než stanul v čele resortu, už na ministerstvu působil jako náměstek. Podivínský však zároveň dodává, že na vládním postu nelpí.