Babiš se opřel do lidovců a nevyloučil menšinovou vládu s ČSSD

Praha – Hnutí ANO a sociální demokracie by mohly vytvořit i menšinovou vládu podporovanou Úsvitem. V rozhovoru pro deník Právo to řekl lídr ANO Andrej Babiš. Úsvit má ve sněmovně 14 poslanců, tedy stejně jako KDU-ČSL. Vyjednávání s lidovci zatím vázne na církevních restitucích. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka připustil, že jsou jedním z bodů, na nichž by mohlo ztroskotat.

Rozepři mezi stranami vyvolaly nejen restituce, ale i požadavek lidovců, aby v případě vládního angažmá Babiš předložil čisté lustrační osvědčení. Lídr hnutí ANO následně v rozhovoru pro Právo zpochybnil financování předvolební kampaně KDU-ČSL a naznačil, že by místo lidovců mohl spolupracovat s hnutím Úsvit: „Tomio Okamura má stejný počet poslanců jako lidovci. Naši experti budou analyzovat jeho zákon o obecném referendu.“ Okamura České televizi řekl, že jeho hnutí podpoří svými hlasy jakékoliv fungování vlády, které prohlasuje změnu k přímé demokracii. „Ovšem aniž do té vlády vstoupíme,“ dodal.

Andrej Babiš: „Lidovci mají problém s mou lustrací, někteří naši členové zase mají problém, že KDU-ČSL financuje přítel Františka Mrázka pan Luděk Sekyra. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek nebyl v médiích ani schopen říci, kolik milionů jim dal. Doufám, že zprůhlední své financování.“

zdroj: Právo

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka ale nevnímá Babišovo vyjádření jako tlak. „Vidím to jako snahu pokusit se nás mediálně šťouchnout. KDU-ČSL je teď hodně nad věcí, protože nemusí být součástí vlády. O tom, jestli do ní půjdeme, nebo ne, budou rozhodovat věci okolo dohody na programu.“

Cesta k dohodě vede podle Jurečky přes debatu ČSSD s představiteli církví: „Pokud církve budou samy ochotny k nějakému kompromisu nebo změně parametrů, tak jsme tomu samozřejmě otevření.“ Jinak lidovci do restitucí zasahovat nechtějí, nic na tom nezměnilo ani včerejší jednání s ČSSD. „V okamžiku, kdy je zákon a jsou podepsány smlouvy, tak se domnívám, že politici by ho měnit neměli. Je otázkou, jestli vůbec mohou,“ uvedl předseda strany Pavel Bělobrádek.

I přes tyto rozpory ale tento týden pokračují rozhovory expertních týmů ANO, KDU-ČSL a sociální demokracie. Zaměřují se především na zdravotnictví, sociální věci a také daně a rozpočtovou politiku. Kolečko jednání špiček všech tří stran pak znovu proběhne začátkem příštího týdne. „Realistický odhad je, že bychom s novým rokem mohli mít i novou vládu,“ doufá Sobotka. Připustil ale, že na restitucích může skutečně celé jednání nakonec ztroskotat.