Vedení ČSSD schválilo smlouvu, Štěch trvá na 2 postech pro lidovce

Praha – Předsednictvo ČSSD schválilo koaliční smlouvu, na níž se sociální demokraté dohodli s hnutím ANO a KDU-ČSL, a doporučilo výkonnému výboru strany, aby ji zítra schválil bez referenda. Předseda strany Bohuslav Sobotka se již dříve nechal slyšet, že referendum nepovažuje za šťastný způsob schvalování dohody. Teď strany čeká debata o personálních otázkách, která se ale komplikuje. Lidovcům nestačí dvě nabízená místa. Předseda Senátu Milan Štěch v pořadu Interview zdůraznil, že pokud jednání s lidovci ztroskotá, bude ČSSD hledat jiné řešení. „Můj názor je ten, že dvě ministerstva skutečně odpovídají počtu poslanců, které má KDU-ČSL v poslanecké sněmovně,“ tvrdí Štěch.

„Je to, myslím, jasný a srozumitelný signál vůle dokončit jednání o sestavení nové vlády,“ uvedl po jednání předsednictva šéf ČSSD. Předsednictvo strany dnes odpoledne diskutovalo k textu koaliční smlouvy zhruba hodinu a půl. Koaliční smlouvu bude schvalovat sobotní výbor. 

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka je potřeba postupovat co nejrychleji i kvůli krokům vlády v demisi Jiřího Rusnoka. Zaorálek zmínil odměny na ministerstvech v objemu 180 milionů korun a uvedl, že nynější kabinet jde ve stopách předchozí koaliční vlády. 
„Rozsah odměn je nepřiměřený a těžko odůvodnitelný,“ řekl.

Vnitrostranické referendum, které šéf ČSSD původně navrhoval, není podle něj nezbytné. „Vzhledem k tomu, že by na nás zřejmě celá Česká republika musela čekat z hlediska sestavení vlády,“ dodal Sobotka. Prezident Miloš Zeman již dříve uvedl, že pokud by probíhalo v ČSSD schvalovací referendum v půlce ledna, tak by se se jmenováním Sobotky premiérem muselo počkat.

Rozdělení rezortů bude tvrdý oříšek 

Jde zatím o programovou část dohody. Lidovci budou smlouvu projednávat v neděli, hnutí ANO zkraje příštího týdne. Příští týden by měla začít jednání předsedů stran o rozdělení resortů a o personálním obsazení kabinetu. A právě to komplikuje požadavek lidovců na více než dva resorty, které má zatím slíbené. „Nebudeme hrát nedůstojnou roli ve vládě a buď to pochopí, nebo ve vládě nebudeme,“ uvedl předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Postoj KDU-ČSL se ale nelíbí potencionálním koaličním partnerům. „Některé výroky pana Bělobrádka pokládám za alarmující, a pokud by KDU-ČSL tímo směrem postupovala, mohlo by to jednání zkomplikovat ČSSD,“ reagoval Sobotka. „Mně vadí ta tradice, že nejmenší tu určuje pravidla hry. Fajn, můžeme se bavit o menšinové vládě. Vždy je lepší, když se dohadují dva,“ podotkl předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Podle Štěcha ale zatím nehrozí, že by koalice měla v úmyslu svého lidoveckého partnera opouštět. „My jednáme o tomto složení koalice, my žádné jiné úvahy nevedeme. Pokud by to jednání nějak ztroskotalo, tak samozřejmě nehodíme flintu do žita, budeme hledat nějaké jiné řešení, ale teď jednáme v trojkoalici,“ dodal.