Rusnok: Rok 2013 byl jedním z nejbouřlivějších v moderních dějinách

Praha – Uplynulý rok 2013 byl jedním z nejbouřlivějších roků v moderních dějinách České republiky. Ve svátečním rozhovoru pro Českou televizi to uvedl předseda vlády v demisi Jiří Rusnok. Od nadcházejících dvanácti měsíců si slibuje zejména ekonomické oživení a stabilní koaliční vládu, která naplní sliby z říjnových voleb.

Rusnok pro ČT: Rok 2014? Jsem mírný optimista (zdroj: ČT24)

„Rok 2013 byl rok dramaticky a bouřlivý, v našich moderních dějinách asi jeden z nejbouřlivějších. Dočkali jsme se věcí, které jsme nebyli zvyklí zažívat, ale není potřeba, abychom se v tomto směru považovali za originální. Nejen v Evropě se děje spousta věcí, které dříve nebyly běžné,“ hodnotil Jiří Rusnok uplynulé období v rozhovoru pro ČT (Čím loni žila politická scéna? Čtěte víc).

Za jeden z neobvyklých momentů roku 2013 odstupující premiér považuje i existenci vlastního kabinetu, který prezident Miloš Zeman uvedl do Strakovy akademie po pádu Nečasovy vlády, aniž by měl nový vládní tým oporu v Parlamentu. „Naše vládní mise byla předznamenána tím, že se jednalo o přechodnou úřednickou vládu, která  – byť těsně – nezískala důvěru ve sněmovně a tím, že byla sněmovna rozpuštěna, fungovala za netypických podmínek pouze se Senátem,“ podotýká Rusnok.

Rusnok: Věřím, že se odrazíme ode dna

Letní vznik Rusnokovy vlády odmítala zejména pravice, skepticky se k ní stavěla ale také část sociální demokracie. Podle Rusnoka ovšem kabinet, jenž v těchto dnech funguje již pátým měsícem, své úkoly splnil: „Velice jsme pokročili v otázce využití fondů z Evropské unie a v přípravě jejich čerpání v novém období do roku 2020. Podařilo se sestavit i velmi dobrý návrh státního rozpočtu, který by měl české ekonomice pomoci. Na naše možnosti je velice střídmý a vyvážený.“

Právě v ekonomické oblasti také premiér nachází jeden z hlavních příslibů právě započatého roku. „Věřím, že se odrazíme ode dna, že se obnoví pozitivní ekonomický vývoj. Jsou vytvořeny podmínky pro to, aby se česká ekonomika začala posouvat dopředu,“ prohlásil s tím, že hospodářské oživení, potažmo materiální zlepšení života českých občanů, je také jedním z jeho novoročních přání tuzemské veřejnosti.

Od nového kabinetu, který by mohla vytvořit sociální demokracie spolu s hnutím ANO a lidovci, Rusnok očekává především to, že se bude o veřejné finance starat s péčí řádného hospodáře. „Budoucímu kabinetu bych popřál, aby se jim spolupráce dařila, aby koalice zůstala stabilní pokud možno co nejdéle, aby se jim podařilo naplnit všechno, s čím do koaliční vlády přicházejí,“ doplnil předseda vlády v demisi.

Jiří Rusnok
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Do nového roku s optimismem, přejí premiér i prezidenti

Od roku 2014 Rusnok velká očekávání nemá a doufá, že nijak dramatický nebude. „Rok to bude složitý a bohatý, budeme mít troje poměrně významné volby. Neočekávám ale nic zlomového a jsem mírný optimista,“ uzavřel.

Premiérova bilance uplynulého roku následovala obdobně laděnou promluvu prezidenta republiky Miloše Zemana, který ve svém vánočním poselství předneseném na Štěpána z lánského zámku především shrnul své závazky z prezidentské kampaně. Občanům přál „život naplněný užitečnými skutky“ (čtěte víc).

O novoroční projev hlavy státu ale Česko nebylo zcela ochuzeno, hostem pořadu Partie na FTV Prima dnes totiž byl exprezident Václav Klaus; občanům popřál pozitivnější myšlení (více zde). Obdobně pak hovořil i Rusnok: „Popřál bych jim, aby si zachovali zdravý rozum a aby se nenechali zbytečně znervóznit a znejistět hektickým vývojem, který zobrazují média. Věci nejsou tak žhavé, jak někdy vypadají.“