Nezapomenutelné politické výroky roku 2013 aneb „Je to fáma“

Praha - Uplynulých dvanáct měsíců bylo pro českou politickou scénu mimořádně turbulentních. Rok, který zahájila kontroverzní amnestie prezidenta Václava Klause, pokračoval mnohdy hysterickou volbou nové hlavy státu, v níž občané vyslali na Pražský hrad Miloše Zemana, a nezklidnil se ani poté. Červnovou razií ÚOOZ vypukla politická krize, která vedla k pádu Nečasovy vlády, vzniku kabinetu Jiřího Rusnoka i k předčasným volbám a krizi v ČSSD. Vybíráme pro vás třináct nejvýraznějších politických výroků roku 2013.

VÝROK PRVNÍ | Václav KLAUS: „Uplynulo dvacet let od chvíle, kdy se na mapě světa objevila samostatná Česká republika. Dovolte mi, abych oznámil, že jsem se rozhodl při příležitosti tohoto výročí vyhlásit dílčí amnestii.“

Politický rok 2013 snad ani nemohl začít intenzivněji. Dosluhující prezident Klaus v rámci svého posledního novoročního projevu vyhlásil k 2. lednu velkorysý generální pardon, který se týkal více než 111 000 lidí. Hlavní kontroverze vzbudil druhý, tzv. aboliční článek amnestie; ten ukončil řadu vleklých soudních procesů, jež se naneštěstí častokrát zabývaly i případy z divokých devadesátých let. Skupina převážně sociálnědemokratických senátorů se tak Klause ještě v posledních dnech jeho mandátu pokusila u Ústavního soudu obžalovat z velezrady.

Václav Klaus vyhlašuje novoroční amnestii (zdroj: ČT24)

VÝROK DRUHÝ | Karel SCHWARZENBERG: "To, co jsme v roce 45 spáchali, by dneska bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv a asi by se tehdejší vláda, včetně prezidenta Beneše, ocitla v Haagu."

Leden letošního roku patřil na veřejné i politické scéně historicky první přímé volbě prezidenta. Do druhého kola se vedle Miloše Zemana probojoval kandidát TOP 09 Karel Schwarzenberg, a to navzdory původním očekáváním, jež favorizovala Jana Fischera. Výše uvedená slova Schwarzenberg pronesl 18. ledna v debatě ČT na adresu odsunu sudetských Němců, a z českého vztahu k Němcům tak nechtěně učinil další téma kulminující kampaně. Zeman mu v duelu na TV Prima vytkl, že mluví „jako Sudeťák“, a tehdejší první dáma Livia Klausová národu vzkázala, že si nepřeje, aby po ní na Hradě usedla žena, která hovoří „pouze německy“.

Prezidentský duel o Benešových dekretech a odsunu Němců (zdroj: ČT24)

VÝROK TŘETÍ | Miloš ZEMAN: „Kdybyste mi dali informaci o tom, že je tam schod, což jste mi nedali, tak bych málem neupadl. Naštěstí jsem se zachránil sám. Děkuji všem, kdo mně nepomohli.“

Miloš Zeman v prezidentské volbě zvítězil silou 54,8 procent (s desetiprocentním náskokem na protikandidáta), když obdržel víc než 2,5 milionu hlasů. Do veřejného prostoru potom v den svého zvolení doslova vpadl – mimořádný zájem vzbudily záběry, kdy prezident krátce před rozhovorem s Václavem Moravcem (přehrát si jej můžete zde) přehlédl schod v atriu Kavčích hor a ztratil rovnováhu. Na svůj pád reagoval právě výše uvedenou glosou - a zkritizoval svou ochranku.

Zemanův pád a následná reakce (zdroj: ČT24)

VÝROK ČTVRTÝ | Miroslav GREBENÍČEK: „Tvrzení, že se Jan Palach stal symbolem boje proti totalitní komunistické moci, je naprosto zavádějící. Jan Palach se nezapálil na protest proti KSČ.“

Někdejší šéf českých komunistů tato slova pronesl počátkem února, když dolní komora projednávala zařazení Palachova činu (z 16. ledna 1969) na seznam významných dní. Svým zkreslujícím výrokem vzbudil mimořádné kontroverze, zejména u pravicových poslanců, a i sama KSČM začala později slova svého bývalého předsedy mírnit.

Projev Miroslava Grebeníčka o Janu Palachovi (zdroj: ČT24)

VÝROK PÁTÝ | Jan MLÁDEK: "Systém, kdy (živnostníci) nepřispívají do systému sociálního pojištění a kde parazitují na zaměstnancích, (…) je dlouhodobě neúnosný."

Ekonomický expert sociálních demokratů Jan Mládek tento výrok učinil ve svém projevu na volebním stranickém sjezdu, který se konal v Ostravě v půli března. Následovala vlna nevole, a Mládek se za spojení živnostníků s pojmem parazitismus opakovaně omlouval. Křeslo stínového ministra financí ve stranické sestavě sice nakonec obhájil, šéfem vládní kasy se ovšem v dosud vznikající trojkoalici s velkou pravděpodobností nestane, o post ministra financí má totiž zájem lídr koaličního hnutí ANO Andrej Babiš.

Mládek se omluvil za své výroky o živnostnících (zdroj: ČT24)

VÝROK ŠESTÝ | Miroslav KALOUSEK: „Chybělo málo a ke korunovačním klenotům, koruně, žezlu a jablku, přibyla ještě šavle.“

Někdejší šéf státní kasy za TOP 09 takto pro server iDNES.cz glosoval ceremonii vyzdvihnutí korunovačních klenotů z Korunní komory Svatovítské katedrály, respektive malátné pohyby prezidenta Miloše Zemana. Sedm klíčníku odemklo klenoty 9. května a Zemanova mátožnost zavdala podnět ke spekulacím, zda prezident nebyl pod vlivem alkoholu – za sebou měl totiž návštěvu ruské ambasády. Hrad vysvětloval státníkovu indispozici virózou.

Vyzdvižení korunovačních klenotů

VÝROK SEDMÝ | Petr NEČAS: "Má důvěra v ni nepoklesla."

Předseda vlády i občanských demokratů těmito slovy komentoval zatčení šéfky premiérské kanceláře (a své tajené milenky) Jany Nagyové, k němuž došlo 13. června po rozsáhlé policejní razii na řadě míst Česka. V následujících dnech vyšlo najevo, že Nagyová měla neoprávněně úkolovat vojenskou rozvědku a objednat si u ní sledování Nečasovy manželky Radky. Případ dosud není uzavřen, obvinění dvou zpravodajců policie v říjnu ještě rozšířila (Jaký je současný stav celé „Nagygate“? Čtěte víc).

Petr Nečas komentuje zásah ÚOOZ na Úřadu vlády (zdroj: ČT24)

VÝROK OSMÝ | Petr NEČAS: "To, co bych nazval politickou dohodou, v tom pejorativnějším smyslu politickým dealem, to znamená, já podpořím tebe, ty podpoříš mě, je přece standardní součástí politiky."

Premiér Nečas takto na plénu sněmovny den po policejní razii obhajoval svůj krok směrem k exposlancům Ivanu Fuksovi, Marku Šnajdrovi a Petru Tluchořovi. S nimi na konci roku 2012 vyměnil křesla v dolní komoře za posty ve státních firmách, čímž se otevřela cesta k přijetí daňového balíku. Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan ovšem dohodu vyhodnotil jako úplatek a všechny tři rebely z ODS poslal do vazby. Soud sice později naznal, že trojici nelze stíhat kvůli jejich někdejší imunitě, Nečasova politická dráha však již byla uzavřena  - 17. června podal demisi, čímž ukončil tříletou vládu své středopravicové koalice.

Premiér Petr Nečas vyvětluje zásah ÚOOZ (zdroj: ČT24)

VÝROK DEVÁTÝ | Miroslava NĚMCOVÁ: "Martin Kuba mluvil o tom, že mě ODS nominuje na funkci premiéra vlády České republiky. Já bych chtěla říci, že se budu cítit premiérkou."

Navzdory těmto slovům z 19. června se ale Němcová premiérkou cítit nemohla. Prezident totiž její nominaci odmítl a politickou krizi řešil tím, že sestavením vlády pověřil Jiřího Rusnoka. Vznikl tak kabinet, který se neopíral o žádnou sílu v Poslanecké sněmovně a ani v ní nedostal důvěru. Sama Němcová do následných předčasných voleb vedla občanské demokraty se sloganem „Mirka, naše premiérka“, u voličů neuspěl ale ani ten. ODS získala jen necelých 8 procent hlasů, a stala se tak jednou z nejmenších stran zastoupených ve sněmovně.

Miroslava Němcová o své nominaci na premiérku (zdroj: ČT24)

VÝROK DESÁTÝ | Andrej BABIŠ: "Doufám, že kluci vědí, co dělají. Asi nevědí, s kým mají tu čest."

Miliardář a byznysmen Andrej Babiš výrazně vstoupil do veřejného prostoru už na konci června, kdy jeho společnost Agrofert koupila vydavatelství Mafra stojící deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny. Jen několik dní poté, co akvizici oznámil, také volal do redakce LN s otázkou, proč list neinformoval o tiskové konferenci jeho hnutí ANO – a právě z tohoto telefonátu pochází výše uvedený citát (audio je dostupné zde). Už o pár měsíců později ovšem redaktoři listu o Babišovi referovali, aniž by jim musel zavolat. Z jeho politického uskupení se totiž stal fenomén říjnových předčasných voleb a ANO nakonec získalo jen o tři křesla méně než vítězná ČSSD.

Ve štábu hnutí ANO po volbách
Zdroj: ČT24/Jan Langer

VÝROK JEDENÁCTÝ | Zdeněk ŽÁK: "Ahój!"

Nejkratší citát tohoto bilančního výběru je prakticky bezobsažný, Žákův bodrý a podle některý hlasů i nevkusný pozdrav, který zazněl v úvodu volební superdebady ČT, ale vzbudil na sociálních sítích zájem, a nejde se mu proto vyhnout. Ministr dopravy v předčasných volbách kandidoval jako pražský lídr za Stranu práv občanů – ZEMANOVCE, a byl tak jedním z ministrů Rusnokovy vlády, kteří přijali nominaci za partaj spojovanou s prezidentem republiky. SPOZ ovšem nakonec ve volbách pohořela, když pro ni hlasovalo jen 1,5 procenta voličů. A Zeman následně stranu vyzval, aby ze svého názvu odstranila jeho jméno.

Zdeněk Žák zdraví publikum předvolební superdebaty (zdroj: ČT24)

VÝROK DVANÁCTÝ | Miloš ZEMAN: "Loučí se rabín na smrtelném loži se svým synem a říká: Synu, prozradím to největší tajemství života: 'Všechno je jinak.'"

Není zvykem, aby politici v poledních debatách ČT vyprávěli anekdoty. Jinak tomu ovšem bylo v případě Miloše Zemana, který byl hostem Václava Moravce pouhý den po volbách, v nichž ČSSD oproti původním předsevzetím utržila jen necelých 21 procent hlasů. Židovský vtip byl Zemanovou odpovědí na otázku, zda pověří vyjednáváním o vládě šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku coby stranického kandidáta na premiéra, a prezident svými slovy nebyl daleko od pravdy - o pár hodin později vyzvalo předsednictvo ČSSD Sobotku k rezignaci. Krize v Lidovém domě začala.

Miloš Zeman vypráví židovskou anekdotu (zdroj: ČT24)

VÝROK TŘINÁCTÝ | Michal HAŠEK: "Je to fáma. V sobotu večer se žádná schůzka s panem prezidentem neuskutečnila."

Statutární místopředseda ČSSD se těmito slovy v rozhovoru s Danielou Drtinovou snažil popřít tajnou schůzku s prezidentem republiky na zámku v Lánech. Ta za účasti Milana Chovance, Michala Haška, Jeronýma Tejce, Zdeňka Škromacha a Jiřího Zimoly proběhla v den voleb a bezprostředně ji následovala výzva k Sobotkově rezignaci, již iniciovalo Haškovo křídlo uvnitř strany. Většina členské základny se ovšem postavila za svého předsedu, incident byl překřtěn na puč a všichni účastníci schůzky (s výjimkou Chovance, jenž ji vyzradil) se následně vzdali svých funkcí ve vedení strany.

Michal Hašek popírá v IDD lánské jednání (zdroj: ČT24)