Hejtmanům-poslancům z ČSSD se kromě Chovance moc rezignovat nechce

Praha – Milan Chovanec se dnes jako první vzdal funkce hejtmana, po podzimních volbách se totiž zároveň stal poslancem a stranická pravidla zakazují souběh těchto dvou funkcí. Další hejtmani-poslanci zatím vyčkávají, podle usnesení ústředního výboru se musí rozhodnout do 20. dubna. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes zopakoval, že trvá na podmínce, aby si politici vybrali, na kterou funkci rezignují, týká se to i jeho vnitrostranického rivala Michala Haška. Jenže do Lidového domu už dorazila výzva, aby bylo usnesení o zákazu souběhu funkcí zrušeno.

„Jako předseda ČSSD mám přímo povinnost dbát na dodržování rozhodnutí stranických orgánů,“ uvedl Sobotka. Ten se zítra sejde na neformálním jednání s hejtmany za ČSSD a právě souběh funkcí bude jedním z témat. V usnesení ústředního výkonného výboru se píše o nevhodnosti kumulace funkce poslance s funkcemi hejtmana, náměstka hejtmana, primátora a placených radních v krajích a statutárních městech.  

O senátorech, kteří mají funkce v krajích a velkých městech, se v něm nepíše. „Intenzita zasedání Senátu a jeho výborů není srovnatelná s rytmem práce Poslanecké sněmovny,“ zdůvodnil to Sobotka. Souběh funkcí tedy nemusí řešit senátoři a zároveň hejtmani Středočeského a Královéhradeckého kraje Josef Řihák a Lubomír Franc.   

Naopak Michal Hašek jako jihomoravský hejtman se zatím nerozhodl, kterou funkci si ponechá – počká prý na sestavení vlády a hlasování o důvěře. „Vezmu v potaz i vztah nové vlády k regionům a řešení problémů krajů,“ dodal Hašek. Také karlovarský hejtman Josef Novotný se ještě nerozhodl: „Jednak je na to ještě čas a jednak jde o doporučující usnesení.“ Už dříve uvedl, že je spojení funkcí hejtmana a poslance kvůli lepším kontaktům výhodné. 

Usnesení se podle Sobotkova vyjádření vztahuje taky na hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka, který byl zvolen do sněmovny jako nestraník za ČSSD. „Já jsem se už vyjádřil naprosto jasně, že to udělám tak, jak to bude nejlepší pro Vysočinu. Zatím vůbec nevím, co pro Vysočinu bude nejlepší,“ uvedl hejtman. Jihočeský Jiří Zimola (ČSSD) je v těchto dnech na dovolené v zahraničí. V minulých dnech však uvedl, že teprve zvažuje, jak se rozhodne, ale určitě nepřekročí slíbenou šestiměsíční lhůtu.   

Hejtmani a zároveň poslanci ale možná nakonec nebudou muset volit, které funkce se vzdají. Do Lidového domu už totiž dorazila výzva směrem k ústřednímu výkonnému výboru strany, aby zákaz kumulace funkcí zrušil. Jednat o ní by se mohlo už 8. února. „Mám signály z jiných krajů, že se podobné hlasy ozývají stále častěji,“ uvedl v SMS zprávě zaslané ČT jihočeský hejtman Zimola.

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)

Usnesení ústředního výboru se týká i náměstků hejtmanů, kteří se stali poslanci. Týká se mimo jiné Marcela Chládka - budoucího ministra školství. Ten prý na funkci náměstka regiznuje do měsíce od jmenování vlády, senátorský mandát si ponechá. Na středočeském hejtmanství se věc týká i náměstka Miloše Petery, který několikrát řekl, že o věci ještě uvažuje. Poukázal na to, že je v jiné situaci než jeho kolegové ze vzdálenějších regionů, protože krajský úřad sídlí blízko sněmovny.