Stát vyráží proti ubytovnám, první návrhy budou koncem roku

Praha - Ministerstvo práce začalo připravovat nový model sociálního bydlení. Spolupracovat na něm bude s resortem pro místní rozvoj a legislativní radou vlády. Projekt počítá třeba s výstavbou části sociálních bytů. Základní obrysy by měl mít už na konci letošního roku. Nachystá ho komise zástupců ministerstev, radnic, krajů i neziskových organizací.

Zákon, který by problematiku sociálního bydlení upravoval, teď v Česku neexistuje. Názorů na to, jak má vypadat, je celá řada. Resort práce a sociálních věcí chce proto na jeho koncepci spolupracovat s ministerstvem pro místní rozvoj, s legislativní radou vlády nebo speciálně vybranou komisí, kde jsou i zástupci měst, obcí, krajů nebo neziskových organizací. První společné jednání mají za sebou. „Vzniknou pracovní skupiny, které budou připravovat různé odborné okruhy zákona a budeme se scházet co nejčastěji, abychom ty hlavní principy, teze, základ zákona zvládli připravit do konce tohoto roku,“ upřesnila mluvčí Platformy pro sociální bydlení Linda Sokačová.

„Tomuto byznysu provozovatelů ubytoven, jak byl v minulosti nastaven, musíme zamezit,“ uvedl ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). „Už nebude možné, aby v jedné místnosti žilo několik lidí, kteří pobírají příspěvek na sociální bydlení,“ dodal.

Jednotlivé pracovní skupiny se zaměří třeba na sociální práci nebo standardy ubytování. Resort počítá třeba příspěvky na bydlení. „Za ministerstvo pro místní rozvoj v rámci skupin zapojíme účastníky tak, aby i podpora a nadefinování podpory na přípravu sociálních bydlení, investice, rekonstrukce bytů byly účinné a udržitelné,“ dodal náměstek pro územní rozvoj a bytovou politiku Petr Smrček.

Problém můžou být opět finance

Podle plánu by obrysy zákona o sociálním bydlení měly být na stole příští rok ve druhém čtvrtletí, paragrafy pak o rok později. „Nějaká dohoda na zásadních věcných parametrech by měla být do konce roku. To bychom měli stihnout, čas nás tlačí,“ uvedla ministryně. „Hlavní shoda musí být na tom, jaká bude role státu, obcí, neziskových organizací a dalších subjektů. Jeden z největších problémů je pak zajištění financí. I když tu v minulosti byly nějaké představy, vždy to ztroskotalo na financování,“ dodala.

Nový model, který ministerstvo plánuje, by měl cílit především na seniory, mladé rodiny s dětmi, zdravotně postižené a sociálně vyloučené. Počítá s výstavbou nových domů i využití již stávajícího bytového fondu. „Musí ten koncepční materiál definovat, že to je inkluzivní bydlení, tedy bydlení v běžné zástavbě, v běžné populaci, aby se zabránilo dalším vyloučeným lokalitám, aby to bylo za městem, aby se nestavěly domy, ale využít současný bytový fond,“ podotkl spoluzakladatel neziskové organizace Naděje Ilja Hradecký.

V ubytovnách žije na 100 tisíc lidí

Podle Lindy Sokačové z Platformy pro sociální bydlení by se neměl řešit jen problém ubytoven. Uvedla také, že by se komise měla přestat ohlížet na to, kdo si o pomoc žádá, ale zaměřit by se měla na to, v jaké situaci člověk je. Za vhodné považuje stanovit hranici příjmu a nákladů na bydlení. „Páteří sociálního bydlení by mělo být bydlení ve standardních bytech. Naším cílem je vytvořit co nejoptimálnější řešení, co nebude poté cupováno jednotlivými poslanci a senátory a nevznikne z toho úplně jiná norma,“ uvedla Sokačová. Sociální bydlení v Česku neexistuje.

Celkem by v ubytovnách podle odhadů expertů mohlo žít kolem 100 tisíc osob. Výdaje na dávky na bydlení a počet příjemců strmě rostou. Zatímco v roce 2007 dostávalo doplatek na bydlení měsíčně průměrně 27 340 lidí a pobírali 1 732 korun, loni stát vydával už 65 100 dávek a jedna činila v průměru 3 608 korun. Předloni se na doplatek vyplatilo 1,67 miliardy korun, loni už přes 2,81 miliardy.

Podle odborníků žije v nevyhovujících nebo předražených ubytovnách na 100 tisíc lidí a na doplatcích na bydlení utratil stát loni bezmála 3 miliardy korun. Zákon, který bude sociální bydlení nově upravovat, by měl být hotový v roce 2016.