Brabec chce zachránit eurodotace

Praha – Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) při svém jmenování vzbudil odpor ekologických organizací. Po sto dnech hájení aktivisté opatrně připouštějí, že ministr provedl některé kroky, se kterými souhlasí. Sám Brabec považuje za úspěch zachránění části evropských peněz, jejichž propadnutí ministerstvu hrozí. Přesto podle něj může Česko přijít o třináct miliard korun. Za důležité kroky považuje Brabec i personální změny, zejména výměnu ředitele Správy NP a CHKO Šumava.

Některé kroky ministra ekologové chválí

Richard Brabec, který v minulosti pracoval ve vedení Spolany či Lovochemie, byl při svém jmenování ministrem životního prostředí trnem v oku ekologickým organizacím. Po sto dnech přiznávají, že některými kroky se jim nový ministr zavděčil. „Odvolání dosavadního ředitele (NP Šumava) Mánka hodnotíme jako velké pozitivum. Pan Hubený, který byl pověřen dočasným řízením parku přibližně na další rok do výběrového řízení, je také dobrá volba,“ podotkla Júlia Sokolovičová, ředitelka sdružení Zelený kruh, které zastřešuje ekologické organizace.

Sám Brabec považuje personální změny za významné, ale jako nejdůležitější svůj úkol vidí využití evropských dotací. Ministerstvu hrozí, že bude muset vrátit až třináct miliard korun určených na ekologii. „V rámci krizového managementu jsme vypsali v uplynulých měsících pět nových výzev za dvanáct miliard korun s cílem zachránit, co bude možné. Musím ale konstatovat, že je situace časově i technicky tak složitá, že snížit hrozící ztrátu třináct miliard korun byť jenom na pouhou polovinu bude úkol nesmírně obtížný,“ upozornil ministr. Reálné podle něj je ještě utracení tří až čtyř miliard z evropských fondů.

Podle Júlie Sokolovičové by z evropských dotací mohlo ministerstvo nakonec spotřebovat ještě čtyři miliardy – Zelený kruh odhaduje ztrátu na devět až dvanáct miliard. „Pokud by to na konci roku 2014 bylo devět, asi by to byl dobrý výsledek. I když je to velice relativní, ideální by byla žádná ztráta,“ uvedla ředitelka Zeleného kruhu. Někdejší kritici Brabcova jmenování jsou k jeho dosavadnímu působení opatrní, tvrdí, že sto dnů je příliš krátká doba na větší hodnocení. Brabcovo odvolání nepožadují.

Richard Brabec a Júlia Sokolovičová hodnotí Brabcových 100 dnů ve funkci MŽP (zdroj: ČT24)