Hudba boří předsudky: Večer zahrají lidé bez domova

Praha – Hudebníci bez domova zahrají večer na svém prvním benefičním koncertu vlastní skladby i hity světových kapel. Akci pořádá Armáda spásy: pomocí hudby chce bourat předsudky vůči lidem bez přístřeší. Část výtěžku z dobrovolného vstupného se použije na další koncert, část dostanou hudebníci jako symbolický honorář. Koncert startuje ve 20:00 ve vinohradském klubu Rybanaruby.

Večer zahrají hudebníci bez domova (zdroj: ČT24)

„Hudba dokáže otevřít lidská srdce, rozhodli jsme se proto pro tento projekt. Lidé mají často představu, že bezdomovec je opilec, který vypadá znečištěně a obtěžuje své okolí. Existuje ale velká skupina skrytých bezdomovců, na nichž není vůbec na první pohled poznat, že mají problémy s bydlením,“ uvedla mluvčí Armády spásy Pavla Vopeláková. Podle ní to, že člověk skončí na ulici, neznamená, že je automaticky hned také nespolehlivý a nespolečenský - řada z nich má zaměstnání nebo práci hledá.  

Na večerním koncertě vystoupí čtyři hudebníci bez domova. Budou zpívat a doprovázet se na kytaru, klávesy či akordeon. Zazní jak jejich vlastní skladby, tak předělané verze hitů skupin Pink Floyd či Red Hot Chili Peppers. Hudebníky bez přístřeší přijdou podpořit i kapely Výplach a 27, které se živí hraním na ulici. Ještě před koncertem připravili pořadatelé krátkou přednášku o bezdomovectví a hudbě.  

Armáda spásy hledala účinkující v posledním roce, někteří se přihlásili sami, jiné oslovili terénní a sociální pracovníci. „Většinou jsme věděli, že jejich projev vyvolává u lidí pozitivní reakci,“ uvedla za pořadatele Aneta Stolzová. Někteří z hudebníků bez domova absolvovali konzervatoř, jiní měli svou vlastní kapelu či se naučili hrát sami. „Jenomže tohle o nich nikdo neví. Benefičním koncertem jim chceme dát možnost, aby ukázali světu, že v nich stále něco je,“ dodala mluvčí Armády spásy. Další koncert se chystá na 17. října při příležitosti mezinárodního dne za vymýcení chudoby.