Referendum v ČSSD schváleno, Hašek a Tejc vznáší výhrady

Praha – Ústřední výkonný výbor sociální demokracie schválil vnitrostranické referendum. V něm by měli všichni členové rozhodnout o tom, zda se chtějí více zapojovat do sestavování kandidátek, zda by na nich mělo být víc žen a jestli má strana zakročit proti kumulaci funkcí. Jeroným Tejc a Michal Hašek, dva odpůrci současného předsedy Bohuslava Sobotky, ovšem nešetří kritikou. Vadí jim, že se referendum nebude zabývat tou částí programu, kterou se ČSSD v koalici nedaří prosazovat.

Záměr uspořádat vnitrostranické referendum už včera posvětilo předsednictvo strany, dnes mu dalo zelenou širší vedení; hlasování 23 tisíc sociálních demokratů proběhne v červenci, korespondenčně a anonymně. Jeho výsledky by se pak odrazily ve změnách stanov, o nichž by hlasoval sjezd příští rok v březnu. A o čem budou straníci rozhodovat?

  • KANDIDÁTNÍ LISTINY: O finální podobě volebních kandidátek v současnosti rozhodují stranické elity. Ve hře je ta možnost, že by se na výběru kandidátů podíleli všichni straníci – a posvěcovali by podobu kandidátek ve svém volebním obvodu. „Pokud by tento princip byl schválen, ČSSD by přistoupila k modelu otevřených primárek. Kandidátky by už nebyly sestavovány na základě dohod mezi okresními a krajskými organizacemi,“ prohlásil předseda strany.
  • ŽENSKÉ KVÓTY: Sociální demokracie má již nyní kvótu na ženy ve vedení strany, obsazení této pozice ovšem dělá ČSSD problémy (na posledním sjezdu probíhala volba místopředsedkyně několikrát). Referendum má rozhodnout, zda by ženy neměly tvořit minimálně 40 procent i na sněmovních a krajských kandidátkách.
  • KUMULACE FUNKCÍ: Třetí otázka vnitrostranického referenda se má věnovat souběhu funkcí a jeho přípustnosti. Vedení ČSSD navrhuje, že se v případě souhlasu straníků zasadí o zákon, který kumulaci placených veřejných funkcí omezí. Strana se po posledních volbách potýkala s váháním vlastních hejtmanů, kteří dlouho nedávali jasné slovo o tom, zda se vzdají hejtmanství nebo poslaneckého křesla.

Šéf ČSSD Sobotka si od referenda slibuje posílení demokratických principů. „Kritici říkají, že je potřeba to odložit a že nejsou dobře vybrané otázky. Vždycky se najde nějaká záminka pro to, aby se členové sociální demokracie odstavili od rozhodovacího procesu. Byl bych velmi rád, kdybychom zapojení našich členů zvýšili,“ prohlásil. „Posilujeme vnitřní demokracii. Uskutečnění referenda a případná změna pravidel pomůže k oživení ČSSD a posílí vliv členů na to, co se ve straně děje.“

Referendum o restitucích a sektorové dani? Tejcův návrh neprošel

Bývalý šéf sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc chtěl referendum rozšířit ještě o otázky stranického programu. Sociální demokraté podle jeho plánu měli rozhodovat i o tom, zda má vedení prosazovat zdanění církevních restitucí a vytvoření druhé, vyšší sazby daně pro velké firmy v energetickém, telekomunikačním a finančním sektoru.

Se svým návrhem ale Tejc neuspěl, na jednání se proti němu prý „velmi důrazně postavil“ sám předseda strany Sobotka. „Většinu členů nezajímá, jak se sestavují kandidátky, ale zajímá je to, co prosazujeme. Je důležité, abychom názory členů slyšeli bez ohledu na cenzuru otázek,“ konstatoval Tejc po schůzi ÚVV. „Někteří se báli toho, jak členové odpovědí.“

Výhrady neskrýval ani Sobotkův vnitrostranický rival a někdejší první místopředseda Michal Hašek. „Stranu oživí plnění volebních závazků a plnohodnotná vnitřní diskuse, referendum samo o sobě nikoliv, není to všelék. ČSSD je demokratická strana, kdo tvrdí opak, měl by opustit veřejné a stranické funkce,“ uvedl ve svém facebookovém prohlášení.

Sektorovou daň i revizi církevních restitucí měla sociální demokracie ve svém předvolebním programu, v koaliční smlouvě s ANO a KDU-ČSL je ale o sektorové dani jen obecná zmínka. Babišovo hnutí se k ní staví spíše odmítavě. V jednáních s církvemi se sociálním demokratům a hnutí ANO nepodařilo změny v restitucích prosadit, v otázce navíc naráží na odpor lidovců, kteří restituce revidovat nechtějí. Také proto Sobotka Tejcovy návrhy odmítl: „Referendum neděláme proto, abychom zpochybňovali koaliční smlouvu.“

Komentátor z ČRo: Úspěch Tejcova návrhu by Sobotkovi zkomplikoval život

„Kritici Bohuslava Sobotky se budou ozývat při každé vhodné příležitosti a toto je jedna z nich,“ doplňuje komentátor ČRo Plus Petr Hartman a uvádí, že také v ODS se odpůrci vedení nejčastěji oháněli dodržováním programové čistoty. „Kdyby se tato témata (tzn. restituce a daň) znovu otevřela, většina ČSSD by se vytvořila pro, ale jediné, co by to mohlo vyvolat, je zvýšení napětí uvnitř vládní koalice a komplikace života předsedy strany a premiéra.“

Tejc loni na podzim patřil k „lánské skupině“ kolem Michala Haška; navzdory neúspěchu na ÚVV ale zdůraznil, že bude ve Sněmovně dál hlasovat se sociální demokracií. Zvažuje, že by na volebním sjezdu kandidoval do stranického vedení. Rozhodne se, jak řekl, v říjnu po senátních a komunálních volbách.

Vydáno pod