Školství bude mít svého ombudsmana, ministra Zemanovy vlády

Česká republika bude mít svého školského ombudsmana, v polovině září se jím stane bývalý ministr školství ve vládě Miloše Zemana a zakládající člen SPOZ Eduard Zeman. Počítá s tím současná hlava resortu Marcel Chládek (ČSSD). Veřejný ochránce by měl řešit obtíže, ke kterým ve vzdělávacích institucích dochází, stejně tak být poradcem pro žáky, rodiče i vyučující. Chládek si od nové funkce slibuje řešení řady stížností, které dostává každodenně na svůj stůl a které jeho úřad v současném systému nedovede vyřešit.

„Vzhledem k tomu, že kapacita ministra časově neumožňuje řešení každého konkrétního případu, napadlo mě zřídit pozici školního ombudsmana. Ten má řešit problémy ze strany ředitelů, učitelů, rodičů, žáků a měl by sloužit jako mediátor mezi jednotlivými stranami a napomáhat řešení,“ řekl současný ministr pro ČT.

  • Exministr Zeman: „Obrátil se na mě přímo pan ministr. Vycházím z toho, že nemá špatné nápady a že má s obdobnou funkcí zkušenosti… určitě to má smysl, protože stížností jsou laviny,“ prohlásil v Interview ČT24 Zeman. 

Modelově Chládek uvedl příklad stížností na šikanu žáka, kterou vzhledem k míře její skrytosti nedokázal rozklíčovat žádný orgán a stížnost se stále opakovala. Podle Chládka by tady mohl být ombudsman úspěšnější, zrovna tak v druhém případě, kdy šlo o šikanu podřízených ze strany ředitele, takzvaný bossing, kterou školní inspekce může rovněž vyřešit jen obtížně. Ombudsman by mohl pracovat na záležitostech kontinuálně.

Ministr shrnul problémy ve dvou kategoriích. „Specifický problém, který se neopakuje, by se řešil na úrovni ministra. Druhá kategorie jsou zjištění, že nám něco nefunguje v systému. Pak bychom přistoupili k systémové změně například novelou zákona,“ prohlásil Chládek. Ochránci práv nepřipadnou rozhodovací kompetence, podřízen bude přímo ministrovi. „Může doporučovat a navrhovat, ale nebude mít rozhodovací pravomoc, tu má zřizovatel,“ dodal Chládek.

Eduard Zeman je pro funkci kvalifikovaný

Ministr pro start pozice považuje Zemana za „velmi vhodnou“ osobu. Zná problémy z centrálního pohledu a zároveň má zkušenosti z regionálního školství na základní i středoškolské úrovni. Chládek doufá, že nastartuje pozici ombudsmana tak, že v budoucnu dojde i svého zakotvení v legislativě.