Marksová odvolala generální ředitelku Úřadu práce

Praha – Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) odvolala ředitelku ústředního Úřadu práce Marii Bílkovou. Vytýká jí, že neposilovala terénní práci zaměstnanců ÚP, zatímco aparát jejího úřadu nebývale nabujel. Za svou nadřízenou se postavili zaměstnanci pražské centrály, výhrady vznesli lidovci; koaliční ČSSD je prý měla o chystaném kroku informovat předem.

Úřad práce od dubna 2011 funguje jako jeden „superúřad“. Zastřešuje krajské pobočky s jednotlivými úřady po republice a vyplácí dávky; v lednu 2012 se totiž úředníci přestali věnovat jen problematice zaměstnanosti, ale převzali i část agendy od radnic a začali vyplácet dávky (např. hmotnou nouzi).

Marksová zdůraznila, že pod vedením Bílkové se Úřad práce stabilizoval, názorově se prý ale obě ženy rozcházejí. Ministryně podle svých slov chce především posilovat terénní práci úředníků z ÚP; měli by komunikovat se zaměstnavateli, vyhledávat nová pracovní místa, kontrolovat výplatu dávek a v terénu provádět sociální práce. O to ovšem usilovala i Bílková.

Marksová: Generální ředitelství mělo 60 lidí. Dnes jich je 340

Coby ředitelka ÚP musela Bílková řešit hlavně nedostatek personálu a potíže s informačními systémy, které řádně nefungovaly. Úřad práce se podařilo posílit o stovky úředníků a sociálních pracovníků. Naposledy vláda před pár měsíci schválila přijetí 600 stovek lidí, dalších 600 bylo v plánu pro příští rok. „Nemohu přijít na vládu a žádat o dalších 600 lidí navíc, dokud nebude pořádek na generálním ředitelství,“ podotkla ministryně.

„Nemohu souhlasit s tím, že se za působení generální ředitelky naprosto neúměrně narostl počet úředníků na centrálním ředitelství,“ uvedla dále. „V roce 2011 začalo s 60 lidmi a dnes je jich 340. Do budoucna se to musí změnit, je potřeba posílit hlavně lidi v terénu,“ dodala s tím, že propouštění pražskou centrálu nečeká, přesun na jinou práci ano. Mluvčí úřadu upřesnila, že stovka ze 360 lidí nastoupila kvůli evropským projektům a desítky působí v regionech, ne v centrále.

Na úřadu momentálně probíhá personální audit, o nástupci Bílkové se rozhodne ve výběrovém řízení. Sama odvolaná ředitelka prohlásila, že ji krok ministryně překvapil. „Až do doby vystoupení paní ministryně na tiskové konferenci v televizi jsem neznala důvod svého odvolání, nehovořila se mnou o tom. Nikdy nemluvila ani o tom, kolik lidí by mělo být zařazeno na kterém stupni řízení úřadu práce,“ uvedla dosavadní šéfka úřadu.

Zaměstnanci jsou proti

Zaměstnanci generálního ředitelství úřadu včetně odborové organizace s odvoláním Bílkové nesouhlasí. Tisková mluvčí úřadu Kateřina Beránková tvrdí, že i Bílková chtěla posílat zaměstnance do terénu, argumentuje i tím, že Bílková patří mezi nejschopnější manažery státních organizací v Česku a dokazují to viditelné výsledky.

„Nastavila nový organizační řád a novou organizační strukturu a přesvědčila zaměstnance, že jejich práce má smysl. O jejich zapálení a znovunalezené chuti do práce svědčí i dobře zvládnutá krize na začátku roku, kdy se Úřad práce ocitl bez přístupu k informačním systémům,“ uvedla mluvčí úřadu Kateřina Beránková. Podle zaměstnanců dokázala stabilizovat téměř rozvrácený úřad. Ti se nyní obávají, že se situace na úřadě opět zhorší.

Politici jsou překvapení, o žádných sporech neslyšeli

Mezi vedením resortu a úřadu práce podle ČTK vázla komunikace už delší dobu. O možném odvolání Bílkové se v posledních měsících neoficiálně mluvilo. Politici ovšem byli z rozhodnutí ministryně práce překvapeni, a to napříč stranami. Podle šéfa sněmovního sociálního výboru Jaroslava Zavadila je důvodem konce Marie Bílkové blíže nespecifikovaný audit, lidovci se ohradili vůči tomu, že o záměru ČSSD nevěděli; příště by se to podle nich opakovat nemělo.

  • Šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola: „Respektujeme právo paní ministryně, ale uvítali bychom, kdyby se tyto zásadní kroky projednaly – nebo byly aspoň zmíněny – na koaliční schůzce. Aby tyto záměry byly aspoň naznačeny koaličním partnerům. Rádi bychom měli informace a znali důvody.“
  • Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák: „Toto není nezbytné projednávat na koaliční radě. S paní ředitelkou Bílkovou jsem v minulém období měl dobré zkušenosti, ale nepochybuji o tom, že ministryně Marksová měla k tomuto kroku důvody.“
  • Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek: „Pokládám to za politické rozhodnutí, které se snaží do začátku účinnosti služebního zákona zakotvit ve funkci někoho, kdo bude poplatný a poslušný sociální demokracii.“
  • Šéf poslanců z ODS Zbyněk Stanjura: „Nezaznamenal jsem žádný spor mezi generální ředitelkou a paní ministryní. Pro mě je to překvapivá zpráva. Je to snaha vládní koalice dosadit si své lidi.“
  • Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik: „Paní ministryně má obrovskou instituci Úřadu práce v kompetenci, je zodpovědná za to, jakým způsobem funguje, a měla plné právo paní Bílkovou odvolat.“
  • Šéf poslanců Úsvitu Radim Fiala: „Znám paní generální ředitelku Bílkovou z předchozího volebního období, měli jsme s ní jen samé dobré zkušenosti, na Úřadu práce nebyla žádná aféra a žádné problémy. Předpokládám, že paní ministryni musely k odvolání vést závažné důvody a v interpelacích se jí na to budeme ptát.“

Marie Bílková působila na ministerstvu práce už v minulosti, věnovala se auditu. V roce 2007 ji tehdejší ministr a pozdější předseda vlády Petr Nečas (ODS) jmenoval vrchní ředitelkou Správy služeb zaměstnanosti. Funkci opustila v roce 2009. Pak řídila na ministerstvu financí odbor financování kapitol státního rozpočtu, pod který spadá mimo jiné oddělení zaměstnanosti a sociálních věcí. Generální ředitelkou úřadu práce se stala loni v květnu, když ji do funkce jmenovala tehdejší ministryně za TOP 09 Ludmila Müllerová.

Předsedové poslaneckých klubů jsou z kroku Marksové překvapeni (zdroj: ČT24)
Vydáno pod