Sjezd ČLK: Němeček slíbil pětiprocentní růst platů

Praha - Zdravotnictví se daří ekonomicky stabilizovat a v lůžkových zařízeních by se mohly zvyšovat platy i přespříští rok, řekl na sjezdu České lékařské komory (ČLK) ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Příští rok by měly vzrůst mzdy nemocničních pracovníků o pět procent. Desetiprocentní navýšení, jak žádá Lékařský odborový klub, by nebylo podle ministra odpovědné.

Němeček slíbil na sjezdu ČLK růst platů o pět procent (zdroj: ČT24)

„Choval bych se nezodpovědně, kdybych na to přistoupil, když nemám zdroje,“ uvedl Němeček. Pokud se situace zdravotnictví bude vyvíjet jako v poslední době, přespříští rok by mohl být růst platů v lůžkových zdravotnických zařízeních zhruba rovněž pětiprocentní, možná i vyšší, poznamenal.

Lůžková péče byla podle ministra „skoro rozvrácena“ restriktivními úhradovými vyhláškami. „Jako celek se nemocnice letos zvedly z toho největšího marasmu,“ řekl. Rovněž zdravotní pojišťovny včetně největší Všeobecné zdravotní pojišťovny jsou podle ministra „celkem stabilizované“.

Ministr delegátům slíbil, že ministerstvo předloží začátkem příštího roku novelu upravující další vzdělávání lékařů, jehož systém je podle Němečka katastrofální. Zástupci komory mluvili o vzdělávání vedle podle nich špatného ohodnocení jako o důvodu, proč lékaři odcházejí do zahraničí.

Milan Kubek
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Kubek: Elektronické recepty nesmí být jedinou možností

Prezident komory Milan Kubek se na sjezdu vyslovil proti povinnosti předepisovat recepty výhradně elektronicky. Úspory by internetový recept podle něho nepřinesl. Povinné elektronické recepty měly být zavedeny od příštího roku. Nynější vláda navrhovala novelou zachovat současný stav, kdy jsou možné recepty papírové i elektronické. Zákonodárci nakonec předlohu upravili tak, že povinnost předepisovat léky elektronicky byla odložena o tři roky.

„Nikdy nemůže být jedinou možností elektronická preskripce,“ uvedl Kubek. Zmínil situace, kdy například vypadne připojení k internetu nebo dodávka elektřiny. Jedno ze zdůvodnění zastánců elektronických receptů, že přinesou úspory, pokládá Kubek za iluzi. Údaje o předepisovaných lécích mají pojišťovny a už nyní s nimi mohou pracovat, tvrdí. Kubek podotkl, že komoře se naopak podařilo dohodnout s ministerstvem práce na zrušení povinných elektronických neschopenek.

Recept
Zdroj: Tomáš Benedikovič/ISIFA/SME

Komora nesouhlasí s tím, že lékařům a zdravotnickým zařízením nebudou poplatky kompenzovány v aktuální výši, ale do úrovně jejich výběru v loňském roce. Komora v tomto smyslu uplatnila připomínku k návrhu úhradové vyhlášky. Kubek kriticky zmínil to, že poplatky za děti byly zrušeny už dřív a pediatrům je nikdy nikdo nenahradil. „Požadavek nikdo z poslanců zdravotního výboru nepodpořil,“ řekl.

Kubkovi naopak připadá zbytečná kompenzace lékárnám, za recept by měly dostávat 12 korun. „Jedná se o čistě vyhozené peníze,“ soudí. „Lékárny kvůli konkurenčnímu boji regulační poplatky dávno nevybírají,“ dodal.

Komora bude dál prosazovat vyšší platby za státní pojišťence

Mezi cíle komory na další období Kubek zařadil například prosazování vyšší platby za státní pojištěnce a jejich pravidelnou valorizaci, zvýšení ceny práce lékařů a zákonné ošetření možnosti dědění a prodeje ordinací.

Komora jedná s ministerstvem zdravotnictví o změnách zákona o zdravotních službách, jenž byl schválen za koaliční vlády Petra Nečase. Na některých bodech panuje podle Kubka shoda. Jde podle něho například o pravomoc komory nahlížet do zdravotnické dokumentace, možnost ukončit péči o pacienta kvůli ztrátě důvěry nebo úpravu nucené hospitalizace psychiatrických pacientů. Kdy ministerstvo novelu předloží, ale není známo, uvedl prezident komory.

Vydáno pod