Zametají stopy? Lidé z GIBS dostali místo napíchnutých mobilů nové

Praha - Zaměstnanci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dostali jen týden po zveřejnění kauzy s jejich odposlechy nové telefony i SIM karty, píší to dnešní Lidové noviny (LN). Sledovací a odposlouchávací software měli ve svých telefonech převážně zaměstnanci, jejichž úkolem je hlídat policisty, celníky či ostrahu věznic. O instalaci programu je nikdo neinformoval. Případem se nyní zabývá vnitřní kontrolní útvar inspekce, který vyšetřuje možné porušení zákonů. Podle dvou nezávislých zdrojů LN je za výměnou telefonů snaha zamést případ pod koberec.

Pokud by se sledovací program z mobilů zaměstnanců GIBS ztratil, ztížilo by se zřejmě i vyšetřování případu. Zaměstnanci se údajně obávají, že by se mohly zpětně objevit i dokumenty, které by potvrdily, že s instalací odposlechu souhlasili, píší Lidové noviny. Sledovací software měli v telefonech několik měsíců. K použití softwaru pravděpodobně chybělo i povolení soudu. Objevují se spekulace, že šlo o akci nařízenou někým z vedení GIBS.

Aplikace umí určit polohu, spustit video, stahovat veškerá data včetně kopií sms zpráv i odposlouchávat hovory. V telefonu byla skrytá pod nenápadnou ikonou. Není přitom jasné, kam data směřovala. Po několika měsících software odhalil spolupracovník inspekce z Plzně. „Měli to v telefonech operativci i příslušníci zásahovky. Vypukla proto ihned panika, ke komu data z jejich mobilů vlastně putovala,“ řekl deníku důvěryhodný zdroj z GIBS.

Více ke kauze: Lidé z GIBS měli v mobilech sledovací a odposlouchávací software

Zaměstnanci se obrátili na šéfa inspekce Ivana Bílka, který prý přislíbil, že věc prověří. Situací se už zabývala i stálá sněmovní komise ke kontrole činnosti GIBS, která s Bílkem o věci jednala. Zhruba hodinové jednání probíhalo v režimu „tajné“.

Zprava ředitel GIBS Ivan Bílek, jeho první náměstek Dušan Brunclík a ved. oddělení metodiky a prevence Jan Melša
Zdroj: ČT24/ČTK

GIBS zatím oficiálně porušení zákona odmítá. „Generální inspekce bezpečnostních sborů postupuje vždy v souladu s právními předpisy, a to i ve vztahu ke svým příslušníkům a zaměstnancům. V předmětné záležitosti jsme obdrželi podnět a byla nařízena vnitřní kontrola,“ uvedla mluvčí GIBS Radka Sandorová. Dodala, že byla nařízena vnitřní kontrola. Od té doby inspekce nepodává žádné další informace.

Generální inspekce bezpečnostních sborů je samostatným ozbrojeným bezpečnostním sborem. V jejím čele stojí ředitel, kterého jmenuje a odvolává na návrh vlády a po projednání ve výboru Poslanecké sněmovny předseda vlády. Z výkonu své funkce je ředitel inspekce odpovědný premiérovi.

Hlavním úkolem GIBS je vyhledávání, odhalování a vyšetřování skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin, jehož pachatelem je příslušník Policie České republiky, celník, příslušník Vězeňské služby, příslušník inspekce anebo zaměstnanci těchto útvarů. Inspekce také provádí zkoušku spolehlivosti vůči protiprávnímu jednání uvedených příslušníků a zaměstnanců.

zdroj: GIBS