„Padal ohnivý déšť.“ Ukrajinci u řeky Oskil odrazili obrněnou kolonu

Události: Ruský postup na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Jižně od ukrajinského Kupjansku se Ukrajincům podařilo odrazit útok obrněné kolony agresorů. Rusové nasadili u řeky Oskil desítky tanků a další techniku. Přes úspěch v poslední bitvě obránci dlouhodobě ustupují ke strategickému říčnímu toku. Natáčel tam štáb ČT.

Mezi místními na levém břehu Oskilu se rozšířily zprávy o důležité bitvě. „Jezdily tam tanky, bylo jich hodně,“ popisuje obyvatelka obce Kivšarivka Viktorie. „Sice nevím, co je HIMARS (raketomet, pozn. red.), ale ukrajinské to nebylo. Bylo to něco velmi silného,“ dodává další z obyvatelů Jurij.

Štáb ČT zamířil přímo k vesnici, v jejímž směru se bitva odehrála. Při cestě byla linie fronty zhruba půldruhého kilometru daleko. V této oblasti Rusové postoupili do vzdálenosti zhruba tří kilometrů od řeky Oskil.

„Jsem ráda, že jste přijeli. Moc vám děkuju! Už jsem tu v ulici zůstala úplně sama,“ říká v obci Zagrizove její obyvatelka Valja. Jiný z místních, Valera, zase popisuje, že z nebe „padal ohnivý déšť“.

Když už se Valera chystal odjet z obce, štáb ČT zjistil, že tam nechává nevidomou matku. „Valera slíbil, že přijede. Nikam nepojedu. Když mě zabijí, tak mě zabijí,“ říká. Situace se však změnila. „Rozhodli jsme se, že Valeru samotného odvážet nebudeme. Bez jeho péče tu jeho matka zemře,“ prohlásil dobrovolník Sláva.

Strach o vlastní život dohání lidi k zoufalým rozhodnutím. Sláva ale nemůže upřednostnit život silnějšího před slabším. Teprve když se synovi podaří matku přemluvit, odvezou je jiní dobrovolníci. I oni tím budou opět riskovat život.

Fronta u města se stává opět aktivní

Jedno z největších nebezpečí, stejně jako na jiných liniích fronty, tu představují drony. Společně se sílícím ostřelováním dělostřelectva a také leteckých pum to vypovídá o tom, že se fronta u Kupjansku opět stává aktivní.

Obyvatelé vesnice už museli tušit, že okamžik, kdy by se ocitli v područí okupantů, byl blízko. V jejich směru se minulý týden vydalo 50 ruských tanků. To byla ona bitva, o které se povídalo v jiných vesnicích.

„V první polovině dne se nám podařilo zničit patnáct kusů těžké techniky, dvacet šest jsme poškodili,“ vypočítává Anton, velitel 1. útočné roty praporu Achilles 92. brigády.

Porážka v bitvě by obráncům způsobila velké problémy. Už teď jsou všechny násypy přes Oskil pod těžkou palbou. Po novém útoku voda z řeky zatopila příjezdovou cestu. Obrana levého břehu může kvůli neustálému ostřelování posledních přejezdů přes řeku Oskil být pro ukrajinské obránce postupem času příliš složitá. Znamenalo by to, že by se museli stáhnout na pravý břeh. V tom případě by území zhruba o velikosti Prahy padlo do rukou ruské armády.