Policistka z Nice tvrdí, že její zprávu se snažili ovlivnit nadřízení

Ve Francii pokračuje vyšetřování nedávného atentátu v Nice, při kterém zemřelo 84 lidí. Ze sporu týkajícího se zajištění bezpečnosti během oslav se stává politické téma. Na stranu kritiků vlády se přidala i městská policistka z Nice Sandra Bertinová, která sepsala zprávu o přijatých opatřeních v okamžiku propuknutí útoku na Anglické promenádě a nyní tvrdí, že na ni resort vnitra údajně vyvíjel nátlak, aby hlášení pozměnila. Ministr vnitra Bernard Cazeneuve obvinění popírá a podává na policistku žalobu kvůli pomluvě.

Bertinová byla v inkriminovaný večer, kdy došlo k útoku, ve službě a na starosti měla systém bezpečnostních kamer monitorujících dění ve městě. Na obrazovce tak viděla, jak útočník s kamionem zahájil ve 22:33 celý masakr.

„Řítil se bez světel rychlostí 90 kilometrů za hodinu. Náš tým ho nedokázal zastavit. Je skoro nemožné prorazit pneumatiky takového kolosu, když máte pouze revolver. Kdyby byli městští policisté na promenádě vyzbrojeni, jak to kolegové od celostátní policie požadovali, kamion by zadrželi,“ domnívá se policistka.

Bertinová: Byla to hodinová šikana

Jak Bertinová tvrdí, o její zprávu o přijatých bezpečnostních opatřeních se osobně přišel zajímat policejní komisař. Ten jí údajně v jednu chvíli předal telefon, na jehož druhém konci se jakýsi ženský hlas představil jako člen ministrova kabinetu. A právě tato osoba na ni měla vyvíjet nátlak – ať už po telefonu, nebo přes komisaře, který stál před ní.

Premiér Valls i ministr vnitra tvrzení policistky odmítají (zdroj: ČT24)
Na soud se obrací i samotná městská policistka. Ta už dříve podepsala petici bývalého starosty Nice, ve které se kritizuje nedbalý přístup státu při zajišťování bezpečnosti.
Petr Zavadil
zpravodaj ČT

„Žádala ho, ať mě přiměje, abych pozměnila některé prvky, některé odstavce, a především ať na některých místech přidám pozice celostátní policie, které na záznamu z bezpečnostních kamer nebyly. Neviděla jsem je tam,“ popsala Bertinová a pro deník The Guardian označila nátlak za „hodinovou šikanu“.

Už minulý týden přitom deník Libération přišel s informací, že vjezd na Anglickou promenádu v místech, kudy vrah pronikl s kamionem na chodník, hlídali jen dva městští policisté – místo plánovaných aut policie celostátní. Bertinová ve zprávě přítomnost celostátní policie popřela.

Její ředitel se ohradil proti nařčení, že by na ni jeden z jeho komisařů vyvíjel nátlak. „Neudělal žádný krok, který by měl vést k pozměnění dokumentů nebo dat, a už vůbec nediktoval obsah zprávy a rozmístění bezpečnostních sil,“ konstatoval Jean-Marc Falcone, šéf celostátní policie.

Premiér Manuel Valls mluví o nechutné pomlouvačné kampani. Ministr vnitra Cazeneuve, jehož hlavu část opozice požaduje, tvrdí, že si žádnou zprávu neobjednal a už vůbec do ní nezasahoval. A je si jistý, že to vyšetřování prokáže.