Pamětní tabulky pro Čechy, které během stalinských represí navždy umlčela komunistická NKVD

Pamětní tabulky pro české oběti stalinských represí (zdroj: ČT24)

V Moskvě odhalili pamětní tabulky dalších dvou Čechů, kteří byli v Rusku zabiti během stalinských represí. Projekt s názvem Poslední adresa označuje bydliště obětí před likvidací komunistickou NKVD. V ruské metropoli je takových tabulek zatím 370, postupně přibydou další.

V celém Rusku je už více než 600 tabulek v asi 40 městech a vesnicích.
Irina Starikovičová
Nadace Poslední adresa

Blagověščenská ulička číslo 4 v centru Moskvy. Tady byl prvního dubna 1938 zatčen Čech Alexandr Fiala. Tajná policie ho obvinila ze špionáže pro Německo. Po pěti dnech ho odsoudili k trestu smrti. Rodina se to dozvěděla až po válce.

„Člověka mohli velmi rychle po zatčení odsoudit a rozsudek byl vykonán. Zastřelili ho nebo se vyšetřování táhlo rok,“ popsal historik Boris Bělenkin.

O obětech rozhodovala přímo tajná policie NKVD. Popravených Čechů a československých občanů bylo jen v Moskvě za necelé dva roky 120. Jedním z nich byl zeměměřič Fiala. Teď bude mít na domě, kde žil, pamětní tabulku.

Trest smrti i pro Jana Březinu

Během velkých čistek v letech 1937/38 bylo popraveno na sedm set tisíc lidí. To je přibližně 1000 lidí denně.

Té se in memoriam dočkal i Jan Březina. Palubní mechanik Březina byl účastníkem velké arktické expedice, od Stalina dostal vysoké vyznamenání. Stal se obdivovaným hrdinou. Ale už po 10 měsících ho v tomto domě zatkli. Scénář byl stejný jako v případě mnoha jiných. Trest smrti.

Nadace Poslední adresa chce, aby se o kruté kapitole dějin země dozvědělo co nejvíc Rusů. Mnozí z nich totiž Stalina stále považují za spravedlivého a poctivého politika, který prý nemá s represemi nic společného.

Mezi 370 tabulkami na moskevských domech čtyři patří Čechům, které sovětský režim poslal na smrt. Ještě letos by se měly objevit další.