Odchod Velké Británie je značnou ranou pro Evropskou unii, uvedla Jourová

Události, komentáře: Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost (zdroj: ČT24)

Odchod Velké Británie z Evropské unie je značnou ranou pro Unii, litujeme toho, ale respektujeme svobodné rozhodnutí občanů Spojeného království, řekla v pořadu Události, komentáře místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová.

Česká eurokomisařka v pořadu připomněla složité vyjednávání dohody mezi EU a Velkou Británií, které se podařilo dosáhnout až na poslední chvíli, na Štědrý den. Zmínila velmi intenzivní jednání v posledních šesti měsících až po posledních třicet dnů, kdy se rokovalo dnem i nocí. 

Připomněla, že odchod členského státu z EU nemá precedens a byl to složitý proces. Nacházeli jsme další a další věci k dojednání, abychom pak nečelili neblahým překvapením, dodala. 

Jourová také řekla, že Evropská unie musí vyčkat, jak se vyvine řešení kolem snah Skotska, aby se samostatně vrátilo do EU. „Je to velice závažné vnitropolitické téma pro Spojené království, (skotská) premiérka se tím netají už delší dobu,“ řekla komisařka s tím, že nechce předjímat reakci EU. 

Jourová zároveň vyjádřila naději, že letošní rok bude v Evropské unii rokem ozdravení ekonomiky a že se tak sedmadvacítka vrátí k éře hospodářského růstu. Je to podle ní spojeno i s postupem vakcinace. 

Eurokomisařka také připomněla, že se Unii podařilo uzavřít jednání o svém rozpočtu. Jeho součástí bude i mechanismus, který umožní posuzovat nezávislost justice a schopnosti státu postihovat finanční kriminalitu, která se dotýká evropských peněz. 

„Není žádným tajemstvím, že v Polsku a Maďarsku vidíme problémy v oblasti právního státu, vede se tam už dlouhodobě řízení,“ řekla Jourová. Zdůraznila však, že přijatý mechanismus není namířen proti konkrétním členským státům, ale že „bude použit proti jakémukoliv členskému státu, kde analýza ukáže, že bude možné ho využít“. 

Šéfové států a vlád se v prosinci shodli na kompromisních pravidlech, za nichž bude čerpání unijních peněz podmíněno dodržováním nezávislosti justice. Text schválený na tomto jednání hovoří mimo jiné o tom, že uplatňování nového pravidla bude „objektivní, férové, nestranné a založené na faktech“. Návrh také počítá s tím, že pokud by Evropská komise na základě podmínky související s vládou práva chtěla některému státu zastavit čerpání dotací, bude muset věc nejprve posoudit unijní soud.

„Chápu, že některé země se mohou kvůli naprosté právní jistotě v této důležité věci chtít obrátit na Soudní dvůr EU. Je to jejich právo. Já očekávám, že tento proces bude rychlý. Podle mě to budou spíše měsíce než roky,“ prohlásila v prosinci po schválení kompromisu Jourová. Za pozitivní označila fakt, že se na principu samotném nic nezměnilo.

Nyní dodala, že je osobně ráda, že evropský soudní dvůr mechanismus posoudí, protože je to nová věc a „budeme mít právní jistotu, jak na straně evropských institucí, tak na straně členských států“. Jourová věří, že soud prověří mechanismus v průběhu tohoto roku.