Není Makedonie jako Makedonie. Řekové protestují proti kompromisu ohledně názvu sousedního státu

Vleklý spor o název státu Makedonie se možná blíží ke konci (zdroj: ČT24)

Dlouholetý spor o název bývalého jugoslavského státu Makedonie se podle vyjednavačů možná blíží ke konci. O víkendu protestovalo jen v řecké Soluni na 150 tisíc lidí v čele s nacionalisty, neonacisty a pravoslavnými kněžími. Ti odmítají, aby sousední země měla ve svém názvu jméno Makedonie. Podle nich totiž historicky náleží řecké provincii.

Skopje přijalo název Bývalá jugoslávská republika Makedonie (zkráceně FYROM) po rozpadu Jugoslávie v roce 1991. Řekové to od začátku považují za zásah do svého dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou severořeckou provincii.

Premiéři obou zemí budou o řešení mluvit ve středu v Davosu na okraj Světového ekonomického fóra. S rostoucí šancí na dohodu mezitím sílí vášně těch, kteří odmítají kompromis jako slabé řešení.

Makedonie je jenom jedna, hřměly davy Řeků

Jen do řecké Soluně dorazily o víkendu desetitisíce demonstrantů. Akce měla reprezentovat názor všech Řeků, kteří odmítají, aby sousední země měla ve svém názvu jméno Makedonie. Agentura Marc na základě svého průzkumu tvrdí, že toto stanovisko zastává 68 procent Řeků.

„Vyzýváme vládu, a zejména ministerstvo zahraničí i ministra Kotziase, aby se stal hrdinou řeckých Makedonců a nedával naše jméno všanc. Pokud to udělá, měl by vědět, že je zrádce našeho národa,“ uvedl předseda kulturních sdružení řeckých Makedonců Giorgos Tatsios.

Řecký protest proti názvu Makedonie
Zdroj: Antonis Nicolopoulos/Eurokinissi/Reuters

Sousední republika se ale názvu vzdát nechce. Celou dekádu zdejší hrdost živil bývalý nacionalistický premiér Nikola Gruevski. Navzdory kritice z Atén přejmenovával po slavném vojevůdci Alexandru Makedonském silnice, letiště i celá náměstí.

Název Makedonie i tady berou za své kulturní dědictví. „Myslím, že (případná změna názvu) zasahuje do našich základních práv jakožto národa,“ podotkl jeden z obyvatel metropole Skopje Emir Skrijelj.

Jde o budoucnost Makedonie v EU a NATO

Současný makedonský premiér Zoran Zaev slíbil průlom. Na vyřešení sporu trvá hlavně kvůli snahám přiblížit se NATO a Evropské unii, čemuž zatím Atény bránily. „Máme prostor pro řešení – do té míry, že i změna postojů u našich sousedů zní velmi upřímně,“ tvrdí řecký premiér Alexis Tsipras.

Po letech zmařených jednání Řecko nabízí vstřícný krok – název Makedonie připouští, ale jen jako součást složeného názvu. Zaev nedávno řekl, že by spor mohl být vyřešen v první polovině letošního roku.

Favoritem je prý „Republika Nová Makedonie“

Následně se v médiích objevila dosud nepotvrzená informace, že se strany už v zásadě dohodly na názvu Republika Nová Makedonie. Objevují se také návrhy Republika Severní Makedonie, Republika Vardarská Makedonie, Republika Horní Makedonie a Republika Makedonie (Skopje).

„Asi nejjistější bude, když řeknu, že jsem opatrný optimista,“ uvedl makedonský ministr zahraničí Nikola Dimitrov. Změnu názvu by lidé zřejmě schvalovali v referendu, a to s nejistým výsledkem.

„Jakékoliv řešení nemůže narušit národní identitu Makedonců, název našeho jazyka, identitu ani kulturu,“ míní místopředseda makedonské opoziční strany IMRO Aleksandar Nikolovski.

Řecký protest proti názvu Makedonie
Zdroj: Alexandros Avramidis/Reuters

Spor zasahuje i do jednoty řecké vládní koalice, protože formace SYRIZA premiéra Tsiprase zastává na rozdíl od nacionalistické strany Nezávislí Řekové umírněné stanovisko.

„Historicky je zcela nepodložené a absurdní přivlastňovat si exkluzivitu (názvu) Makedonie. Není ale nerozumné jméno Makedonie zahrnout do nějakého složeného názvu, s nějakým geografickým či chronologickým určením, aby bylo zcela jasné, že si nikdo nechce přivlastnit území nebo dějiny jiné země,“ řekl Tsipras v rozhovoru pro list Ethnos. Proti kompromisu vystupuje ostře také řecká neonacistická strana Zlatý úsvit.