Muslimové oslavovali atentáty, řekl belgický ministr. Teď bere zpátečku

Belgický ministr vnitra Jan Jambon čelí nebývalé vlně kritiky poté, co prohlásil, že „významná část muslimské komunity po útocích v Bruselu tančila“. Muslimové podali kvůli jeho výrokům stížnost a poslanci po něm opakovaně žádali důkazy. Politik teď svá slova mírní – nikdy prý neřekl, že většina muslimů podporuje terorismus. Mezitím vyšlo najevo, že jeden z bruselských atentátníků pracoval před útoky celých pět let na letišti.

Na Jambona, který je členem nacionalistické Nové vlámské pravice, se kvůli výrokům o muslimských oslavách snesla vlna kritiky. Člen vlády nemůže takto zobecňovat a urážet, ohradila se Katja Gabrielsová z Otevřené vlámské liberální a demokratické strany.

Jiní volali po faktech a číslech, které by dokázaly pravdivost ministrových slov. „Významná část muslimské obce u příležitosti atentátů tancovala. Několik (bezpečnostních) služeb mi potvrdilo, že se nejedná o dohady a že to zažily v terénu. Nebudu schovávat tvář, ukrývat hlavu do písku. Mojí povinností je rozpoznat problémy, pojmenovat věci a jednat,“ sdělil Jambon ve středu poslancům.

„Řeknu vám to rovnou. Nemám policejní zprávy, nějaké existují, ale není jich mnoho. Každý ví, že se tyhle věci staly. Musíme čekat na oficiální policejní zprávu, která by potvrdila existenci skutečností?“ ptal se ministr zákonodárců.

Připomněl také, že po zadržení pařížského atentátníka Salaha Abdeslama házeli demonstranti na policii kameny a lahve. Abdeslam byl ve čtvrtek obviněn z mnohonásobného pokusu o vraždu při střelbě, která provázela zásah policie proti islamistům 15. března.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vlámská televize citovala jednoho belgického policistu, který byl svědkem tří incidentů, při nichž se mladí lidé po útocích v Bruselu smáli a gestikulovali, že zvítězili – nikoho ale podle svých slov neviděl tančit, jak tvrdil ministr.

Jambon nakonec svá slova na adresu muslimské komunity zmírnil. „Nikdy jsem neřekl, že většina muslimů podporuje terorismus. Nikdy jsem to neřekl a není to pravda. Jde jen o velmi nepatrnou menšinu. Ovšem když vidíme, jak rychle se lidé radikalizují a přechází k terorismu, vytváří to napětí. Na tom musíme pracovat,“ prohlásil ve čtvrtek v Lucemburku. Předchozí vlády obvinil z podcenění integrace muslimů do společnosti.

Horizont: Radikálům se daří infiltrovat do klíčových evropských institucí (zdroj: ČT24)

Chystají teroristé další útok v srdci EU?

Při březnových atentátech islamisté zavraždili 32 lidí a dalších 300 zranili. Jambon potvrdil, že podle nových informací tajných služeb mohou teroristé z Islámského státu zaútočit znovu v Belgii.

„Z Belgie odešlo hodně bojovníků do Sýrie. Asi 200 jich je pořád v Sýrii. Víme, že tito lidé se možná vrací. Jistě kvůli sílícímu tlaku v Sýrii. Mohou tak posílat zahraniční bojovníky zpět do zemí, aby tam provedli operace. Tvrdí to naše zpravodajské služby,“ konstatoval ministr.

Atentátník z letiště tam pět let pracoval

K Islámskému státu v Sýrii se podle prokuratury přidal v roce 2013 i Najim Laachraoui, který spolu s Brahimem El Bakraouim spáchal sebevražedný atentát na bruselském letišti. Ukázalo se, že zde mezi lety 2007 až 2012 pracoval.

Už dříve se zjistilo, že o prázdninách v letech 2009 a 2010 měl brigádu také v sídle Evropského parlamentu jako uklízeč. Zřejmě měl i bezpečnostní prověrku. Úřady ale pochybení kolem jejího vydání odmítají. „Radikalizoval se během té doby nebo někdy poté, to stále nevíme. Někdy se to stane velmi rychle, proto byste neměli dělat ukvapené závěry,“ zdůraznil Jambon.

Laachraoui ale zřejmě nebyl jediný. V době útoku měla na letišti podle bruselských médií fungovat tajná modlitebna, ve které se pravidelně scházelo asi padesát radikalizovaných islamistů. Policie ale její existenci dosud nepotvrdila. Sami představitelé Islámského státu se přitom podobnou infiltrací do klíčových institucí otevřeně chlubí.