Islamisté upálili zajatého pilota. Jordánci v odvetě popraví extremistku

Ammán/Damašek - Ozbrojenci z Islámského státu zaživa upálili zajatého jordánského pilota Maáze Kasásbu. Pilot měl zemřít už 3. ledna, Islámský stát přitom ještě minulý týden žádal výměnou za pilota propuštění vězněné extremistky iráckého původu Sadžídy Rišávíové. V reakci na smrt Kasásby Jordánsko oznámilo, že Rišávíovou ve středu ráno popraví.

Na záběrech dnes zveřejněného videa je vidět, jak muže v oranžovém vězeňském obleku stojícího v kovové kleci pohlcují plameny. Záznam dlouhý 22 minut byl vyvěšen na twitterovém účtu, který používají radikálové z IS.

Jeden z pilotových příbuzných agentuře Reuters potvrdil, že jordánská vláda rodinu o smrti 26letého muže informovala. Armádní mluvčí prohlásil, že Kasásba „padl jako mučedník“. „Vojenské síly budou truchlit kvůli smrti tohoto mučedníka, postarají se ale zároveň o to, aby jeho krev nebyla prolita nadarmo. Náš trest a odplata budou tak rozsáhlé, jako je nyní ztráta, kterou Jordánci cítí,“ dodal mluvčí. 

Kvůli vraždě pilota probíhaly večer ve velkých jordánských městech demonstrace. Lidé žádali, aby vláda na IS co nejtvrději zaútočila a pomstila vraždu pilota, shodou okolností syna jednoho ze základních beduínských klanů, na kterých stojí celá jordánská monarchie.

Kendži Goto se snímkem Maáze Kasásby
Zdroj: ČT24

Islamisté chtěli vyměnit pilota za vězněnou teroristku

Minulý týden zveřejnili islamisté audionahrávku, na které hovořil jejich další rukojmí - japonský novinář Kendži Goto. „Pokud Sadžída Rišávíová nebude 29. ledna do západu slunce podle času v Mosulu připravena na turecké hranici k výměně za můj život, jordánský pilot Maáz Kasásba bude okamžitě zabit,“ říkal. Mezi radikály a jordánskými úřady tehdy údajně probíhala určitá vyjednávání, Ammán chtěl ale potvrdit, že je Kasásba stále naživu. Jednání se následně zadrhla a jak se nyní ukazuje, Kasásba v tu dobu už nejspíš nežil.

Iráčanka Sadžída Rišávíová si odpykává v Jordánsku trest za spoluúčast na atentátech na ammánské hotely z roku 2005. Byla odsouzena k trestu smrti, i když své nálože neodpálila. Při útocích zahynulo 60 lidí. Proti verdiktu se ale odvolala, a trest tak dosud nebyl vykonán. Podle agentury AFP odvolávající se na nejmenované bezpečnostní zdroje, by měla být popravena ve středu ráno.

Islamisté dali hlasovat o způsobu vraždy Jordánce

Maáz Kasásba padl do zajetí Islámského státu v prosinci, když se jeho letadlo zřítilo na severu Sýrie nedaleko města Rakka. Islamisté tvrdí, že stroj sestřelili.

Izraelský server Haaretz upozornil, že krátce po Kasásbově zajetí vyzvali islamisté na Twitteru své přívržence k diskusi, jakým způsobem by mělo být „jordánské pilotní prase“ zabito. Arabský hashtag „Navrhněte způsob zabití jordánského pilotního prasete“ byl retweetován víc než tisíckrát. Většina příznivců IS navrhovala setnutí, upálení zaživa nebo přejetí buldozerem.

Obama: Zdvojnásobíme úsilí pokořit Islámský stát

Americký prezident Barack Obama označil čin islamistů za další ukázku jejich krutosti a barbarství. Pokud se ukáže, že videozáznam s upálením Kasásby je pravý, koalice vedená USA zdvojnásobí své odhodlání pokořit a zničit Islámský stát. Bílý dům zároveň vyzval k okamžitému propuštění všech osob, které islamisté drží. Obama prý již nařídil, aby se nyní veškeré úsilí soustředilo na lokalizování rukojmích.

  • „Takto brutální vražda, notabene po několika týdnech falešného vyjednávání, jednoznačně ukazuje, že Islámský stát je nepřítelem všech okolo. Dá se očekávat, že jednotlivé arabské režimy i všeobecně arabské veřejné mínění se teď velmi tvrdě postaví za navýšení boje proti IS,“ uvedl blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Kanadský premiér Stephen Harper, jehož země se rovněž podílí na spojeneckých náletech proti islamistům, na Twitteru uvedl, že jeho „myšlenky a modlitby míří k obyvatelům Jordánska“. „Nenecháme se zastrašit těmito odpornými teroristickými činy,“ dodal.

Český prezident Miloš Zeman zaslal jordánskému králi kondolenční telegram, ve kterém brutální vraždu pilota odsoudil. Kasásbův případ prý sledoval a doufal, že se jeho život podaří zachránit. „Bohužel byl tento mladý statečný voják brutálně zavražděn zbabělými barbary,“ dodal Zeman a uvedl, že boj proti terorismu „může být úspěšný pouze v případě společného úsilí celého civilizovaného světa včetně muslimských zemí“.