Hizballáh hrozí útokem na Haifu. Ve městě se na nejhorší připravuje i obří podzemní nemocnice

Podzemní nemocnice v Haifě (zdroj: ČT24)

Napětí od vypuknutí války mezi Izraelem a Hamásem nepolevuje ani na izraelsko-libanonských hranicích. V neděli po úderu Hizballáhu na severu židovského státu zemřeli dva civilisté. Přes sto tisíc dalších Izraelců z oblasti uprchlo. Hizballáh, který je spojencem palestinských teroristů, vyhrožuje, že zaútočí na Haifu. Město se připravuje na nejhorší a s ním i tamní obří podzemní nemocnice.

V hlubinách pod vrstvami odolného betonu se pod městem Haifa rozléhá Rambam, největší podzemní nemocniční komplex na světě. Od brutálního útoku Hamásu ze 7. října tam s obavami čekají, kdy se výhrůžná rétorika Hizballáhu promění v akci.

Mezitím úřady nechtějí ponechat nic náhodě. „Vojenská konfrontace je něco, s čím se v Izraeli musíte vypořádat,“ konstatuje ředitel nemocnice Michael Halberthal.

Nemocnice je na dosah nepříteli, teroristické hnutí Hizballáh se skrývá za kopci jen padesát kilometrů od Haify. Čtvrtmilionové město před osmnácti lety zažilo druhou libanonskou válku, do těsné blízkosti zdravotnického zařízení tehdy dopadlo na šedesát raket. Právě v té době vznikla myšlenka o vytvoření nedobytné nemocnice v případě, že by se historie znovu opakovala.

„Když se muselo učinit toto rozhodnutí, tak velice důležitým faktem bylo právě to, že nemocnice bude chráněná. Vědomí toho má velký efekt na morálku civilistů, pokud je nemocnice pod palbou,“ dodává ředitel Halberthal.

Ukrytý nemocniční komplex vznikl v podzemním parkovišti, které je v případě nouze možné rychle přetvořit na zdravotnické zařízení. Přes dva tisíce lůžek tam stojí na parkovacích místech mezi značkami. Celkem se nemocnice rozléhá ve třech patrech.

K dispozici mají lékaři nejmodernější vybavení včetně 24 operačních sálů. Nemocnice má dostatek zásob jídla, léků, kyslíku, pohonných hmot i vody, aby sama mohla bez pomoci fungovat tři dny.

Z parkoviště se stane nemocnice za 36 hodin

Evakuaci pacientů personál trénuje pravidelně. Parkoviště je možné na nemocnici transformovat zhruba za 36 hodin. „Pokud zaútočí na Haifu raketami, můžeme sem přesunout všechny pacienty asi za dvanáct hodin,“ přibližuje Dan z izraelské civilní obrany.

Ostrý provoz si lékaři v krizovém komplexu už jednou vyzkoušeli, a to během pandemie koronaviru. Tehdy v podzemí izolovali nakažené pacienty od těch ostatních. „Fungovalo to. Teď víme, že to dokážeme. Na jednu stranu máme obavy, ale víme, že je to možné,“ uzavírá zástupce ředitele nemocnice Abi Weismann.

Hizballáh, vyzbrojený Iránem, opakovaně vyhrožuje, že Haifa se stane jedním z terčů útoku, pokud naplno vypukne válka. A tak lékařům nezbývá nic jiného než čekat a doufat, že transformace zdejšího parkoviště byla jen dalším cvičením.