Exploze v iráckém Karbalá zabily 16 lidí

Karbalá (Irák) - Nejméně 16 lidí dnes přišlo o život a tři desítky dalších utrpěly zranění při několika explozích ve městě Karbalá na jihu Iráku. Informace o zraněných se podle zdrojů různí. Nemocnice přijaly k ošetření 110 zraněných, uvedla agentura Reuters.

Jedna z bomb byla nastražena v automobilu a explodovala před vládní úřadovnou, kde stála fronta čekajících. Po příjezdu pohotovostních služeb vybuchly další dvě nálože. Ochranka v panice začala střílet do vzduchu, aby udržela zvědavce v bezpečné vzdálenosti. Exploze způsobily požáry několika automobilů a zdemolovaly průčelí okolních budov

Podle agentury AP svědkové uvedli, že vybuchla také nálož v blízkosti svatyně imáma Abbáse. Zatím poslední útok se odehrál ve čtvrtek, kdy se atentátník odpálil mezi šíitskými poutníky, kteří směřovali do Karbaly. Čtyři lidé přišli o život a 17 utrpělo zranění. 

Karbalá leží asi 80 kilometrů jihozápadně od irácké metropole Bagdádu. Posvátné město je častým cílem šíitských poutníků, kteří se v minulosti stávali terčem útoků sunnitských povstalců.

Vrcholu dosáhly útoky v Iráku v letech 2006 až 2007, od té doby sektářské násilí pokleslo. Avšak ozbrojenci z teroristické sítě Al-Káida i šíitské milice téměř denně podnikají útoky v celé zemi, což je zkouškou pro iráckou vládu, která se připravuje na situaci po odchodu zahraničních jednotek do konce letošního roku.