Evropané prchají z rozvrácené Libye, Francouzům pomůže námořnictvo

Tripolis – Libye se ocitla na pokraji občanské války, zemí zmítají nejsilnější boje od pádu Muammara Kaddáfího před třemi lety, protivládní vzbouřenci způsobili obrovský požár nedaleko mezinárodního letiště v Tripolisu. Západní země houfně stěhují své diplomatické mise i občany, české ministerstvo zahraničních věcí radí turistům, aby se návštěvě země vyhnuli. Z Libye ale utíkají i tisíce místních lidí.

Komentátor Fingerland: Problémem Libye je slabá armáda (zdroj: ČT24)

Tvrdé boje, které zuří na řadě míst Libye, jsou podle expertů jedny z nejtěžších od revolučního roku 2011, vláda však není schopna nastolit pořádek. Podle komentátora ČRo Jana Fingerlanda je na vině zejména slabá žoldácká armáda, vytvořená po Kaddáfího pádu z jednotlivých kmenových milicí. V metropoli Tripolis se hlavní střety mezi čtyřmi znepřátelenými milicemi soustřeďují již dva týdny na ovládnutí letiště; od 13. července je uzavřené. Minulý týden zde jen v lokálních potyčkách přišla o život nejméně stovka lidí a dalších 400 lidí utrpělo zranění.

Po nedělním raketovém útoku v největším skladu paliv v Tripolisu navíc u letiště hoří dvě obří palivové nádrže. Celkem je ve skladu uloženo více než 90 milionů litrů paliva. V případě výbuchu tu hrozí humanitární a ekologická katastrofa. Libyjská televize vyzvala k evakuaci obyvatele bydlící v okruhu pěti kilometrů od přistávací plochy.

Po včerejší střelbě boje u letiště utichly; vláda vydala prohlášení, ve kterém vyzývá všechny ozbrojence, aby umožnili místním i zahraničním týmům ničivý živel co nejrychleji zlikvidovat. Poté, co kabinet přiznal, že se mu situace vymkla kontrole, totiž požádal o zahraniční pomoc. Italská vláda a energetický podnik ENI vysílají do libyjské metropole sedm letounů a také technické týmy. Vyslat na pomoc Libyjcům hasičské letouny slíbily podle Tripolisu i Řecko, pokud se ale v místě předpokládaného zásahu již nebude bojovat.

Požár u letiště v Tripolisu
Zdroj: ČT24/ČTK/DPA/Europ.Space Imaging/DigitalGlobe

Francie evakuuje občany s pomocí námořnictva

Násilí vedlo už o víkendu k tomu, že USA stáhly ze země svůj zbylý diplomatický personál a řada dalších zemí doporučila svým občanům z Libye odjet, případně zrušit své cesty do země. Asi 150 zástupců diplomacie z různých zemí již libyjskou metropoli opustilo a země přesunuly své úřady do sousedního Tuniska, další (mj. Rakousko a Kanada, Nizozemsko) se na evakuaci připravují.

Prakticky celá západní Evropa vyzvala už minulý týden své občany, kteří jsou v Libyi, aby zemi opustili. Dnes své doporučení připojilo i ministerstvo zahraničí ČR; českým občanům radí do Libye necestovat a těm, kteří jsou v zemi, ji doporučuje opustit. Francie dokonce připravuje evakuaci asi stovky svých občanů s pomocí lodě svého námořnictva.

Boje se přitom netýkají jen Tripolisu, ale i Benghází na východě země, které milice z velké části ovládají. Město je téměř denně dějištěm bojů mezi znepřátelenými skupinami ozbrojenců. Dnes se tam zřítilo letadlo, jehož posádka se připojila k vysloužilému generálovi Chalífovi Haftarovi, který chce islamisty porazit.

Podle komentátora Fingerlanda je porevoluční nestabilita Libye dána tím, že země nemá dlouhou historii vlastní státnosti, ale vznikla spojením několika nehomogenních regionů. Vedle znepřátelených milicí zde navíc operují i islamistické síly navázané na Muslimské bratrstvo. Pro Evropu je přitom stabilita země mimořádně důležitá. „Libye byla jedinou zemí arabského jara, kde Západ zasáhl, a má větší zájem na tom, aby vývoj k něčemu vedl. Země je navíc důležitým dodavatelem ropy i tranzitní zemí pro uprchlíky mířící do Evropy,“ konstatuje Fingerland.