Českem vydaný Nikulin se hájil před americkým soudem, ve vězení může strávit přes 30 let

Nikulin u soudu v USA řekl, že se cítí nevinen (zdroj: ČT24)

Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin, vydaný z Česka do Spojených států u soudu v San Francisku řekl, že se cítí nevinen. Informoval o tom deník The New York Times (NYT). Pokud bude uznán vinným, ve vězení může strávit i přes třicet let. Další slyšení proběhne v pondělí. Českou vládu chválí za vydání Nikulina do USA šéf americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Nikulina chce teď kvůli „ochraně jeho zákonných práv“ kontaktovat ruské velvyslanectví ve Washingtonu.

Deník NYT citoval amerického ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, který ve svém prohlášení kauzu označil za „hluboce znepokojivé chování opět vycházející z Ruska“. „Nebudeme tolerovat kybernetické útoky. Vyšetřování a stíhání těchto zločinů bude naší prioritou, bez ohledu na zemi, kde mají kořeny,“ dodal Sessions.

Pokud bude Nikulin odsouzen, hrozí mu více než třicet let vězení a pokuta přesahující jeden milion dolarů (20,6 milionu korun), napsaly New York Times. Podle zveřejněného obvinění se dopustil průniku do počítačového systému, poškození chráněného počítače, krádeže identity a obchodování s prostředky pro neoprávněný přístup.

Diplomatické dozvuky vydání Nikulina do USA (zdroj: ČT24)

Třicetiletý Nikulin všechna obvinění odmítá. Jeho právní zástupce tvrdí, že kauza je ve Spojených státech politicky motivovaná.

Velká americká otázka: Co všechno Nikulin ví?

Deník San Francisco Chronicle (SFC) informoval, že Nikulin byl u soudu zjevně unavený a požádal o návštěvu lékaře, čemuž soudkyně vyhověla. Ve středu soud rozhodne, zda obviněný zůstane během procesu ve vazbě.

List SFC dále připomíná, že klíčovou otázkou, již si kladou prokuratura, zpravodajské služby a odborníci na kybernetickou bezpečnost, je, co vše Nikulin ví a s kým spolupracoval – zda byl například napojen na petrohradskou Agenturu pro výzkum internetu. Ta je považována za prodlouženou ruku ruské vlády a je spojována s politickou reklamou zadávanou z Ruska před prezidentskými volbami v USA.

Nikulinova výpověď může být klíčová pro vyšetřovatele Muellera

Americká média proto spekulují, zda se Nikulin nějak zapojí do vyšetřování ruského ovlivňování amerických voleb. Podle zpravodajské agentury McClatchyDC by jeho vydání mohlo být v této záležitosti průlomové, protože americké orgány by mohly výměnou za dohodu o případném trestu získat informace o kybernetických útocích řízených z Ruska.

Kauzu kolem údajného ruského vlivu na prezidentské volby v USA v roce 2016 rozplétá tým zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera. Ten se ve svém pátrání zaměřil i na okolí prezidenta Donalda Trumpa, včetně vedení jeho volebního štábu.

Vydání našeho občana do Spojených států je činem zaměřeným na další zhoršení vztahů mezi našimi zeměmi. Kvůli Američanům přijali (Češi) samozřejmě takové opatření, které podle mezinárodního práva lze považovat za nepřátelské vůči našim občanům a naší zemi.
Viktor Vodolackij
Šéf výboru ruského parlamentu pro SNS, euroasijskou integraci a záležitosti Rusů v zahraničí

V únoru Spojené státy obvinily 13 ruských občanů a tři ruské subjekty z vměšování se do amerických prezidentských voleb v roce 2016.

Česká policie Nikulina zadržela předloni v říjnu na základě amerického zatykače, který ho spojuje s devíti skutky z let 2012 až 2013. Od té doby byl ve vazbě na Pankráci, do USA odletěl v noci na sobotu. Podle amerických vyšetřovatelů se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox.

Ryan ocenil rozhodnutí české vlády

O Nikulinovo vydání usilovalo také Rusko. Podle českého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána ale byla žádost USA o vydání Nikulina důvodnější. „Tento ruský hacker porušil naše zákony. Jeho vydání bylo klíčovou záležitostí, kterou jsem v Praze řešil, a jsem potěšen, že česká vláda dospěla k tomuto rozhodnutí,“ uvedl Ryan.

Zprávu o vydání Nikulina uvítal i bývalý americký velvyslanec v Praze Andrew Schapiro.„Skvělé zprávy. Zatčení Nikulina v říjnu 2016 v Praze bylo skvělým příkladem spolupráce mezi FBI a českými složkami… Dnes zvítězila vláda práva,“ napsal na Twitteru.

Právě Schapiro byl velvyslancem USA v době, kdy byl Nikulin zatčen. Ve funkci skončil loni po nástupu prezidenta Donalda Trumpa do funkce. Podle Schapira po Nikulinově zatčení „Rusko rychle podalo vlastní falešnou žádost o vydání ve snaze, aby byl poslán zpět do Moskvy“.

Moskva chce chránit Nikulinova práva

Ruské velvyslanectví ve Washingtonu v pátek uvedlo, že má v úmyslu  údajného hackera kontaktovat. A to s cílem „přijmout veškerá nezbytná opatření k ochraně jeho zákonných práv“. Obrátit se chce i na Nikulinova advokáta. 

„Ruská ambasáda ve Washingtonu v souvislosti s vydáním ruského občana Jevgenije Nikulina z České republiky do Spojených států požádala od (amerického) ministerstva zahraničí potvrzení (o této události) a obdržela oficiální oznámení od amerických policejních orgánů,“ uvádí se v prohlášení.

„V brzké budoucnosti se dostaneme do kontaktu s Nikulinem a jeho právníkem a přijmeme opatření nezbytná k zajištění jeho zákonných práv“, píše se dále v dokumentu.