Budeme pomáhat zemím, které ohrožuje Rusko, řekl Ryan v rozhovoru pro ČT

Paul Ryan v rozhovoru pro ČT: Nikulin by měl být vydán do USA (zdroj: ČT24)

Předseda americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, který je na návštěvě Česka, poskytl České televizi exkluzivní rozhovor. V něm mimo jiné řekl, že USA budou pomáhat zemím, které ohrožuje Rusko. Mluvil ale i o stoletém výročí vzájemných česko-amerických vztahů nebo aktuálních tématech, jako jsou americká cla na hliník a ocel nebo kauza v Česku zadrženého Jevgenije Nikulina viněného z hackerských útoků.

„Rusko se snaží stavět proti demokraciím. Chceme našim spojencům, kteří mají stejné hodnoty, pomáhat,“ uvedl Ryan v rozhovoru s bývalým zpravodajem ČT ve Spojených státech Martinem Řezníčkem.

Republikánský politik je přesvědčen, že se Rusko snažilo ovlinit americké prezidentské volby. USA se podle něj snaží zjistit, jaké techniky a nástroje Rusové při těchto údajných pokusech použili, a šíří tyto informace mezi své spojence, aby se mohli v obdobných situacích bránit. „Víme, že ty dezinformace se (Rusko) snaží šířit demokraciím po celé Evropě,“ dodal Ryan.

Sociální média a dezinformace, které se jejich prostřednictvím šíří, podle předsedy americké Sněmovny reprezentantů představují pro západní demokracie novou výzvu, protože se snaží způsobit chaos a podkopávat důvěru v demokratický řád. Tento problém má podle něj i politický rozměr.

„Politika se dělí napravo a nalevo a je to politika rozdělování, která se snaží využívat rozdílů mezi lidmi a vzájemných střetů. Nesmíte se stát obětí takového přístupu. Musíme se snažit o politiku inkluze, společných platforem ideálů, to je základ světa po druhé světové válce,“ upozornil politik.

Události: Paul Ryan vystoupil před českými poslanci (zdroj: ČT24)

Česko-americké vztahy: kulturní výměna, obrana a obchod

Ryan poznamenal, že do Česka přiváží vzkaz partnerství a solidarity. „Máme velkou radost, že máme tak dlouhé přátelství s Českem, jde o stoleté výročí,“ připomněl. Poukázal přitom na Washingtonskou deklaraci, prostřednictvím které tehdejší prozatímní exilová vláda Čechů a Slováků v čele s T. G. Masarykem vyhlásila v říjnu 1918 „nezávislost československého národa“ a kterou podpořily i Spojené státy.

„Je toho řada, co můžeme společně dokázat,“ dodal Ryan v rozhovoru pro ČT a ocenil spolupráci českých a amerických vojáků v Iráku či v Afghánistánu. Za důležitou považuje kulturní výměnu mezi oběma zeměmi, tedy aby do USA přicházelo víc českých studentů či podniků, dále spolupráci v obraně v rámci NATO a obchod. 

V hospodářské oblasti Ryan úplně nesouhlasí s uvalením cel na dovoz hliníku a oceli, zároveň ale chápe, že se prezident Trump staví proti nekalým praktikám. „Za tarify na ocel a hliník jsem se nestavěl. Výjimky (jako například ta dočasná pro EU - pozn. red.) jsou dobrým příkladem toho, o co se snažíme, jak spolupracovat mezi vládami,“ uvedl.

„Měli bychom se stavět proti neférovým obchodním praktikám, ke kterým dochází. Ocel a hliník plynou konkrétně třeba z Číny, jak do USA, tak do Česka, a to jsou neférové praktiky, proti těm se musíme stavět,“ komentoval situaci šéf dolní komory amerického parlamentu.

Ryan: Nikulin by měl být vydán do USA

Republikánský politik se v rozhovoru vyjádřil také k případu v Česku zadržovaného údajného hackera Jevgenije Nikulina, o jehož vydání žádají jak Spojené státy, tak Rusko.

„Zákony o vydávání z Česka jsou jasné. Měl by být vydán do USA na základě toho, že jsme podali žádost na základě závažnosti toho zločinu. A když budete sledovat ten odvolací systém a budete vykládat právní nástroje, tak logicky a právně by měl být vydán do USA, protože spáchal velké zločiny. Tak se chovají civilizované země, které respektují právní rámec. Mám veškerou důvěru, že Česko bude postupovat takto,“ tvrdí Ryan.

  • Ryan je v Česku na několikadenní návštěvě. V pondělí a v úterý má veřejný program, většina návštěvy je soukromá.

Celý tlumočený rozhovor ve videu v úvodu článku. 

Republikán Paul Ryan je od října 2015 předsedou Sněmovny reprezentantů (opětovně zvolen byl v lednu 2017). Je třetím nejvyšším představitelem USA po prezidentovi Donaldu Trumpovi a viceprezidentovi Miku Penceovi. 

Ryan začínal jako marketingový konzultant, v 90. letech byl asistentem několika senátorů, psal například projevy pro někdejšího kongresmana a republikánského kandidáta na viceprezidenta z roku 1996 Jacka Kempa. Do Kongresu byl poprvé zvolen v roce 1998.

V letech 2011 až 2015 vedl Ryan rozpočtový výbor sněmovny, v roce 2015 byl několik měsíců předsedou výboru pro získávání finančních prostředků.

Je považován za poměrně radikálního straníka, patří k oblíbencům hnutí Tea Party, konzervativního jádra republikánů. Do širšího povědomí vešel v roce 2012, kdy si jej republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney vybral za možného viceprezidenta. V podzimních volbách téhož roku však úspěch nakonec slavil demokratický tandem Barack Obama a Joe Biden.

Ryan patří ke kritikům Obamových reforem, trnem v oku mu je například zdravotní reforma známá jako Obamacare, k jejímuž zrušení republikáni nesehnali v Senátu dostatek hlasů a zákonodárci se touto reformou budou znovu zabývat v letošním roce. Se současným prezidentem Donaldem Trumpem dosud Ryan úzce spolupracoval, nesouhlasil však se zavedením sankcí na dovoz hliníku a oceli, které Trump oznámil 8. března.

Ryan v minulosti patřil k Trumpovým kritikům, v kampani před posledními prezidentskými volbami jeho kandidaturu po dlouhém váhání podpořil.

„Třetí muž Spojených států“ Ryan byl autorem republikánského návrhu rozpočtu na rok 2013, který obsahoval hluboké škrty v sociální oblasti. Demokraté jej proto vykreslují jako rozpočtového jestřába a obhájce bohatých. V prosinci 2013 se Ryan jako předseda rozpočtového výboru spoluzasloužil o dojednání kompromisní rozpočtové dohody, která zajišťovala financování federální vlády do října 2015. Jejím cílem bylo ukončit tři roky nestability a rozpočtových střetů. 

Narodil se 29. ledna 1970 v Janesville ve Wisconsinu; rodina má irsko-německé kořeny. Vystudoval ekonomii a politické vědy na Miamské univerzitě v Ohiu. Je ženatý, s manželkou Jannou, která je daňovou právničkou, má dceru a dva syny.

Paul Ryan
Zdroj: ČTK/AP/Anthony Wahl