Barcelonská univerzita zavádí povinný předmět o klimatické krizi

Všichni studenti Barcelonské univerzity si budou muset od akademického roku 2024 zapsat předmět věnovaný klimatické krizi. Britský list The Guardian na svých internetových stránkách napsal, že vedení vysoké školy vyšlo vstříc aktivistům, kteří univerzitu týden okupovali.

„Uznat, že všichni se budeme muset věnovat studiu této problematiky, znamená změnu představ o univerzitním vzdělání,“ řekl profesor ekonomie Federico Demaria. Dodal, že za touto změnou stála sice okupace univerzity aktivisty ze skupiny End Fossil Barcelona, ale ukazuje také celkovou kulturní změnu. „Před deseti nebo patnácti lety by vedení univerzity zavolalo policii. Teď je ale vykopnout nejde, protože víte, že mají pravdu a společnost je podporuje,“ dodal Demaria, který protest podpořil.

Před zavedením nového povinného předmětu univerzita zajistí školení pro šest tisíc svých zaměstnanců. Podle Lucíi Muňozové Sueirové, která je aktivistkou skupiny End Fossil a doktorandkou na Barcelonské univerzitě, nepůjde o další kurz věnovaný udržitelnému rozvoji, přednášky budou kombinací sociálních a ekologických aspektů klimatické krize.

Skupina End Fossil předložila univerzitě seznam akademiků, kteří si vysloužili uznání za vědeckou činnost týkající se společenských a ekonomických dopadů změny klimatu. Vedení vysoké školy souhlasilo s tím, že budou tvořit 60 procent odborné komise pověřené vytvořením obsahu nového kurzu.

„Komunistické spiknutí“

Univerzita v prohlášení uvedla, že „dělá vše pro odstranění příčin klimatické krize a pro zmírnění jejích dopadů“.

Zatímco Barcelonská univerzita se jasně přihlásila k boji proti změnám klimatu, konzervativní šéfka Madridské autonomní oblasti Isabel Diázová Ayusová uvedla, že klima se měnilo vždy, a „apokalyptická prohlášení“ odmítla jako součást komunistického spiknutí, píše The Guardian. Vědci se shodují, že nynější změny klimatu způsobené lidskou činností jsou v mnohém výrazně jiné než ty historické.