Stavaři demontovali železniční most v Ústí nad Labem, přípravy trvaly týdny

Nad kruhovým objezdem pod Větruší v Ústí nad Labem v noci na neděli stavaři demontovali železniční most. Pomocí obřího jeřábu ho sundali, umístili na podval a auto ho odvezlo o tři sta metrů dál mimo silnici. Průjezd místem byl přes noc uzavřen, motoristé už od rána mohou důležité dopravní křížení znovu využívat. Novou konstrukci umístí stavební firma na místo v dubnu. Práce u kruhového objezdu předcházejí uzavření Benešova mostu přes Labe, který se bude opravovat.

Příprava na náročnou akci trvala několik týdnů, sejmutí mostu několik hodin. „Vše se obešlo bez problémů. V sedm hodin večer se zastavila doprava, sundali jsme napájení k blízkému domu. Nejprve se demontovala menší konstrukce, což trvalo patnáct minut, pak začala příprava na uvázání té větší," popsal Bořivoj Leszko ze společnosti Strabag Rail. Jeřáb vyzdvihl most do vzduchu a uložil na podval. V neděli zhruba hodinu po půlnoci bylo naloženo a most se přesouval směrem k dálnici D8, kde ho složili pracovníci odborné firmy vedle silnice.

Konstrukci dělníci rozřežou a odvezou k sešrotování. Na místě budou stavaři pokračovat v bourání spodní části mostu, částečně ubourají opěry a pilíř, následně postaví nové a o víkendové dubnové noci jeřáb umístí na most novou konstrukci. Velký jeřáb na místě ale po celou dobu nezůstane, v nadcházejícím týdnu se na několika kamionech odveze a pak krátce před instalací nové konstrukce ho nákladní auta znovu přivezou.

Omezení platí od začátku února

Omezení na kruhovém objezdu pod Větruší platí kvůli pracím na železničním mostě od 1. února. Od března do července se bude pracovat na okružní křižovatce.

Ve směru od Děčína vzniknou dva odbočovací pruhy směrem ke kruhovému objezdu pod Větruší a jeden přímý pruh na Prahu. „Obdobné to bude ve směru od Trmic, kde máme dva jízdní pruhy, ale pouze z vnitřního se může odbočit na Děčín, z vnějšího na Prahu. Nově to bude tak, že i z vnějšího pruhu bude možné odbočit na Děčín. Tímto opatřením zvýšíme kapacitu průjezdu a auta by tak už neměla stát v koloně v Žižkově ulici,“ popsal vedoucí odboru dopravy krajského úřadu Jindřich Franěk.

Oprava Benešova mostu

Změny v dopravě platí také pro řidiče, kteří přijíždí do Ústí nad Labem od Lovosic. Nemohou odbočit právě na kruhový objezd pod Větruší.

Uzavírka Benešova mostu v Ústí nad Labem
Zdroj: ČT24

Most doktora Edvarda Beneše, který čeká oprava, je jedním ze dvou silničních mostů v Ústí nad Labem. Jde o důležitou spojnici mezi obytnou částí Střekov a centrem města. Až dojde k jeho uzavření, vznikne vedle něj menší lávka pro pěší a cyklisty. Auta a hromadná doprava se přesunou na nedaleký Mariánský most, kde je už teď hustá doprava a v ranní špičce se tvoří kolony.

Benešův most se pro osobní dopravu zavře zřejmě na podzim, už teď na něj nemohou vozy městské hromadné dopravy. Kolaudace je naplánována na březen 2027.