Část Česka o víkendu zasáhne silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Část České republiky o víkendu zasáhne silný vítr. Foukat bude zejména ve východní části Čech a na Českomoravské vrchovině, v neděli i na Moravě. Nárazy mohou mít rychlost 70 kilometrů v hodině. Výstraha meteorologů je s nízkým stupněm nebezpečí.

V sobotu se nárazovitý vítr vyskytne zejména na Českomoravské vrchovině a ve východních Čechách. „K večeru vítr částečně zeslábne, ale v neděli opět zesílí. Místy se rozfouká i na Moravě, zejména západní a jižní. V noci na pondělí bude vítr slábnout," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Podle meteorologů nelze vyloučit komplikace v dopravě. Vítr může lámat větve a menší škody mohou být i na budovách. Lidé by měli být opatrní při pohybu venku a při řízení auta, na horách by měli omezit túry a nechodit do hřebenových partií.

Výstraha ČHMÚ před silným větrem
Zdroj: ČHMÚ

Extrémní klimatické podmínky na Sněžce

Výstrahu před silným větrem v sobotu vydala Horská služba Krkonoše pro celou oblast horských hřebenů, pro kterou platí zároveň upozornění na ledovku a náledí. Na Sněžce panují extrémní klimatické podmínky, kdy vítr v nárazech dosahuje rychlosti přes 100 kilometrů v hodině a terén je zledovatělý. Horní úsek lanovky na Sněžku je v sobotu kvůli silnému větru mimo provoz.