Chceme téct jiným směrem, říkají „mimozemšťani“ z Einstürzende Neubauten

Rozhovor s Blixou Bargeldem (zdroj: ČT24)

Einstürzende Neubauten se opět chystají do Prahy. Německá skupina v pátek v pražském Foru Karlín naživo představí své nejnovější album Rampen. Je to hudba od mimozemšťanů pro mimozemšťany, řekl České televizi v rozhovoru zpěvák Blixa Bargeld.

Slovem Rampen – rampy – říká kapela Einstürzende Neubauten improvizovaným skladbám na koncertech. „Je to myšleno ve smyslu raketové rampy, tedy něčeho, z čeho se odrazíte,“ vysvětluje frontman Blixa Bargeld.

A právě takové skladby tvoří většinu nového alba. Rampen jsou přepracované improvizace, znovu nahrané ve studiu. Vznikl tak pop pro „mezisvěty, pro hyperprostory a mezizóny“, jak kapela letošní desku popisuje.

„Strašnou, ale zároveň skvělou vlastností improvizace na pódiu je, že nikdy nevíte, co ostatní udělají. Takže když se to rozjede, podívám se do svého výběru úryvků, abych našel něco vhodného k tomu, co se na pódiu zrovna děje. A pak improvizuji i s texty,“ popsal Bargeld.

Nebudu otrokem receptu, zpívá v jedné z písní. Tato slova mohou vyjadřovat i jeho přístup k tvorbě. „Hlavní proud už doopravdy neexistuje. Teď je to spousta různých řek, které ale tečou paralelně stejným směrem. Mým přáním bylo založit nový pramen, který poteče jiným směrem,“ říká.

V Československu se na pódium nedostali

Einstürzende Neubauten se dali dohromady v osmdesátých letech, skupinu zrodilo prostředí berlínských klubů. Čtyřiačtyřicet roků její existence bylo naplněno experimentem. V roce 1983 se Bargeld stal také zakládajícím členem skupiny Nicka Cavea, se kterým spolupracoval dvacet let.

Do Československa se Einstürzende Neubauten poprvé podívali dva roky před sametovou revolucí. Měli hrát na Mírovém koncertě v plzeňském Lochotíně. Koncert kromě fanoušků zajímal také východoněmeckou tajnou policii. „Hodně fanoušků přijelo z Východního Německa a z vlaku částečně vystupovali předčasně, protože věděli, že na ně na nádraží čeká Staatssicherheit. Bylo tam hodně příslušníků Stasi,“ vzpomíná Bargeld.

Jenže před publikum se Einstürzende Neubauten nedostali. Když západoněmecké punkery Die Toten Hosen vystřídal československý král diskoték Michal David, na pódium začaly létat odpadky a štěrk. V šatně došlo k potyčce a Einstürzende Neubauten už nevystoupili.

Blixa Bargeld se z autobusu s fanoušky rozloučil psaným vzkazem. „Hodil jsem mezi lidi kus papíru. A přesně ten samý kus papíru mi ukázali na první tiskové konferenci v České republice o několik let později. Napsal jsem na něj něco jako: oni se nebojí nás, ale vás,“ doplnil Bargeld. Přestože se koncert neodehrál, označuje ho zpěvák za velmi důležitou událost v historii skupiny.