Zaorálek předal norské velvyslankyni druhou nótu

Praha - Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) předal norské velvyslankyni už druhou nótu kvůli kauze bratrů Michalákových, které norské úřady odebraly jejich matce. Nóta apeluje na to, aby norské úřady začaly s českými spolupracovat. Podle ministra začne ČR pracovat na mezistátní dohodě, podle níž by se podobné případy daly v budoucnu řešit.

„Byla určitá žádost na norskou stranu, aby nám pomohla ten politický rozhovor, který v současné době vedeme, rozšířit o dialog vedený na odborné úrovni. Požádal jsem, aby náš Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí byl na norské straně vyslyšen,“ komentoval nótu Zaorálek. Podle něj dosud neexistuje právní rámec, který by instituce v obou zemích ke spolupráci přiměl. Nótu nepovažuje za politický tlak na nezávislé instituce. Spíše ji vnímá jako snahu řešit situaci, kterou „nepokrývá právo“.

Český úřad norskou sociální službu kontaktoval před týdnem. Podle Zaorálka se o to nyní pokusí znovu. ČR si se severskou zemí kvůli kauze sourozenců Michalákových vyměnilo už tři nóty - dvě podala česká strana, jednu norská. Verbální nóta představuje silný diplomatický nástroj. Jeho využívání mezi evropskými zeměmi není obvyklé. Podle diplomatů tento krok upozorňuje na to, že záležitost je vážná a mohla by mít dopad na vzájemné vztahy.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se kvůli kauze obrátil minulou středu na předsedkyni norské vlády. Ta to nekomentovala. Šéf norského parlamentu, který je nyní na návštěvě v Česku, se dnes odmítl k případu vyjadřovat. Podle něj to nepřísluší poslancům, ale vládě. Norští zákonodárci by přesto mohli ve středu ve svém parlamentním zahraničním výboru o kauze jednat, téma by chtěl otevřít jeden z nich.