Zaorálek o Trumpových plánech: Předvolební prohlášení nemůže nikdo brát v potaz

Interview ČT24 s Lubomírem Zaorálkem (zdroj: ČT24)

Jaké budou vztahy mezi Evropou a Spojenými státy za vlády Donalda Trumpa, si zatím ani v nejmenším netroufá odhadnout ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Očekává, že začne jejich nová kapitola. Nebere ale v potaz to, co od Trumpa zaznělo v předvolební kampani. Ačkoli sám Zaorálek, který byl hostem Interview ČT24, Trumpovo vítězství nijak nadšeně nevítá, kritizoval předsedu Evropské komise za jeho reakci na výsledek amerických voleb.

Ačkoli bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman, dnes prezident republiky, nadšeně kvitoval vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách, ve straně, kterou kdysi vedl, berou výsledek rezervovaněji. „Sociální demokracie má blíže k demokratické straně, takže politicky blíže je nám strana demokratů,“ řekl v Interview ČT24 ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Samotný výsledek amerických voleb ale nechce Zaorálek nijak hodnotit. Zdůraznil, že volba „byla demokratická, nepochybná“. Kvůli tomu také kritizoval předsedu Evropské komise Jean-Claudea Junckera, jenž po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem, hovořil o hrozbě pro vztahy mezi Evropou a Spojenými státy.

„To bylo překvapení – vyjádření vrcholného představitele Evropské unie a on měl výroky toho typu, že řekl, že volba nového amerického prezidenta je hrozba, ohrožení Unie. (…) To se mi zdálo velice nevhodné,“ poznamenal český ministr.

Jak se budou nyní vyvíjet vztahy Spojených států s Evropou, ovšem šéf české diplomacie netuší. „Zřejmě začíná nová kapitola vztahů mezi Evropou a Spojenými státy. V řadě věcí není lehké odhadnout, co bude obsahem a jaká bude,“ podotkl. Z toho, co zaznělo před volbami, žádné závěry nedělá. „Respektuje se ve světě, že za předvolebními výroky se vždy udělá čára a nepřipomínají se,“ podotkl.

Donald Trump a jeho příznivci i odpůrci
Zdroj: Reuters/Brian Snyder

Moskevské nadšení chladí Giuliani

Zatímco však v Černínském paláci čekají, na budoucí Trumpovy kroky a zejména na jmenování nového amerického ministra zahraničí, v Moskvě jsou již o krok dále. Rusko vzalo za bernou minci výrok z Trumpova předvolebního rozhovoru pro ABC, kdy tehdejší republikánský kandidát podmíněně hovořil o možnosti uznat ruskou anexi Krymu.

Někteří ruští politici proto nyní takový vývoj vážně očekávají. „Pokud jde o Trumpův postoj ke Krymu, opravdu doufám, že připojení uzná,“ řekl v pondělí předseda zahraničního výboru Státní dumy Leonid Sluckij.

Český ministr zahraničí však není přesvědčen, že to tak dopadne, ačkoli doufá, že se vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy zlepší. „Zdá se, že jsme na prahu možného dalšího resetu ve vztazích mezi Spojenými státy a Ruskem,“ poznamenal.

Připomněl přitom, že se o takový restart pokusil i končící prezident Barack Obama, který ho vyhlásil spolu s tehdejším ruským ministrem zahraničí Dmitrijem Medvěděvem v Praze. „Nálada, která tady je po zvolení Donalda Trumpa, může něco podobného evokovat. Pokud tomu tak bude, tak doufám, že s lepším výsledkem,“ dodal Lubomír Zaorálek.

Donald Trump a Barack Obama po společném jednání
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/Reuters

Jak ale zmíněný restart dopadne, není jisté. Ještě před pomyslným stisknutím tlačítka významně narušil příznivou náladu bývalý newyorský starosta Rudolph Giuliani, o kterém se nyní hovoří jako o možném budoucím ministrovi zahraničí Spojených států, ale v minulosti se jeho jméno také objevovalo při spekulacích o obsazení ministerstva vnitra.

Hovořil o posilování americké přítomnosti ve střední Evropě a na hranicích NATO. „Znovu zavedeme jaderný štít pro Polsko a Českou republiku. Zvýšíme počty v armádě na 550 tisíc, měly klesnout na 420 tisíc. Umístíme více vojáků v NATO a pošleme je k hranicím. Budeme vyjednávat s Putinem stejně jako Reagan, a to z pozice síly,“ plánuje Giuliani.

Henry Kissinger neměl číslo do Evropy, Zaorálek neví, komu volat do USA

Podle Lubomíra Zaorálka ale nelze „zároveň hlásat reset s Ruskem a zároveň říkat, že budete stavět radarovou základnu“. Zdůraznil, že neví, kdo novým americkým ministrem zahraničí bude, prohlášení, která z Trumpova týmu a od lidí blízkých zvolenému prezidentovi znějí, vnímá jako rozporná. Není mu jasné, co vlastně platí.

„Henry Kissinger říkal, že problém Evropy je, že v ní není telefonní číslo, na které bychom mohli volat – že tam není hlavní partner. Po volbách vznikla opačná situace – jako bychom neměli telefonní číslo na nový štáb nového prezidenta, protože se vynořil odněkud mimo politické vody,“ poukázal.

Na novém prezidentovi, ale také na ministru zahraničí Spojených států potom bude také záviset, kdo bude USA reprezentovat v Česku. „Není moje role, abych se vyjadřoval ke jménům, která nejsou zvednuta State Departmentem. V tuto chvíli není jmenován ani State Secretary neboli ministr zahraničí Spojených států. V této věci nemám partnera,“ upozornil český ministr zahraničí.

Ivana Trumpová
Zdroj: Leonhard Foeger/Reuters

Prezident Miloš Zeman ovšem již veřejně vyhlásil, že chce, aby se velvyslankyní stala bývalá manželka zvoleného amerického prezidenta Ivana Trumpová. „Lepší velvyslankyni USA do Prahy poslat nemohou,“ poznamenal Miloš Zeman, který s Ivanou Trumpovou také již telefonicky hovořil.

Uložit