Žalobci: Johnovy odměny byly nemorální, nikoliv nezákonné

Praha - Státní zastupitelství v Praze 7 zarazilo šetření předsedy Věcí veřejných (VV) Radka Johna kvůli mimořádným statisícovým odměnám. Jejich vyplácení bylo podle zastupitelství nemorální, nikoliv nezákonné. Kriminalisté měli přitom podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a chtěli proti Johnovi oficiálně zahájit prověřování. John ještě jako ministr vnitra koncem loňského roku vyplatil na odměnách svým deseti nejbližším podřízeným 2,4 miliony korun. Informaci přinesl deník Právo.

Podle listu se kriminalisté ze skutečností, které v té věci vyvstaly, domnívali, že se jedná o podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Pro jistotu ale chtěli znát stanovisko státního zastupitelství. „Dnes jsem ho obdržel s tím, že jednání pana Johna nenaplňuje znaky skutkové podstaty trestného činu, a dle názoru zastupitelství se tedy v dané věci o trestný čin nejedná,“ řekl Právu vyšetřovatel. Podle něj je pro kriminálku toto stanovisko závazné: „V nejbližších dnech budeme věc ukládat s tím, že se nejedná o podezření ze spáchání trestného činu.“

„Otázka druhá je, jestli odměny, které uděloval svým podřízeným, byly oprávněné, či nikoli. To my ale skutečně v rámci trestního řízení nejsme schopni posoudit a ani nám to nepřísluší. Avšak podle toho, co jsem viděla, tak je to přinejmenším nemorální, protože odměny byly v takových výších a za minimální období.“

šéfka státních zástupců Prahy 7 Jiřina Fronková

Trestní oznámení podal podnikatel Tomáš Moláček. Důvodem bylo exministrovo únorové vyjádření pro Právo, v němž obhajoval, proč dal 480 000 korun šéfovi hasičů Miroslavu Štěpánovi. Šéf VV tehdy řekl, že ji udělil proto, aby odvrátil jeho odchod z funkce. Odměny pro další podřízené pak odůvodnil tím, že v letošním roce na to peníze nebudou, tudíž mají „předplaceno“. V lednové korespondenci, kterou Moláček s vnitrem vedl, ale bylo podnikateli sděleno, že důvodem udělení odměn bylo „úspěšné splnění mimořádného nebo zvlášť významného pracovního úkolu“. Obdržel tedy zcela jiné zdůvodnění, než jaké poté dal John. Šéf VV tak podle něj porušil nařízení vlády, které jasně říká, za jakých okolností lze mimořádné odměny vyplatit.

Miroslav Štěpán
Zdroj: ČT24

Šéfka státních zástupců Prahy 7 Jiřina Fronková listu sdělila, že je sice pravda, že John zdůvodňoval Právu své odměny úplně jinak, než je v listinných důkazech, nicméně policisté a žalobci musejí vycházet z toho, co je písemně dáno a podloženo. John v materiálech, které předal policii, vysvětlil statisícové odměny v souladu se zákonem.