Z voleb již nelze odstoupit, uplynula i lhůta na voličské průkazy

Kdo se na poslední chvíli rozhodne, že nechce být poslancem, a přitom kandiduje, už se bude muset s eventuálními následky vyrovnat až po volbách. Lhůta, dokdy mohli kandidáti z voleb odstoupit, uplynula ve středu ve 14:00. O dvě hodiny později se pak uzavřely i seznamy voličů, vypršela tedy doba, dokdy je možné žádat o voličský průkaz.

Kdo chce hlasovat jinde, než kde úředně bydlí, již musí mít voličský průkaz. Poslední okamžik, kdy o něj bylo možné požádat, uplynul ve středu v 16 hodin. S průkazy bude možné volit poslance na kterémkoli jiném volebním místě, než kam konkrétní volič spadá podle svého bydliště – v Česku i na ambasádách v zahraničí.

V posledních dnech již bylo možné požádat o voličský průkaz pouze osobně na obecním úřadu. Korespondenční či elektronické žádosti přijímaly úřady pouze do minulého pátku.

Od středečních 14 hodin se navíc už nemůže měnit počet kandidátů do Poslanecké sněmovny. Vypršela lhůta, kterou měli k odvolání své kandidatury, popř. strany ke stažení svých kandidátů.

Do voleb nenastoupí 15 kandidátů

Podle informací krajských úřadů a Českého statistického úřadu se voleb nezúčastní patnáct původně ohlášených kandidátů. Čtyři z nich chtěli původně jít do voleb za hnutí Sportovci, z nich tři ve Zlínském kraji. Nominací fotbalového funkcionáře a pedagoga Miroslava Spáčila, předsedy zemědělského družstva Josefa Lišky a fotbalového trenéra Jaroslava Baďury se zabývá státní zastupitelství. Muži si totiž stěžují, že se na kandidátce ocitli bez svého souhlasu.

Tři kandidáty odvolala strana Realisté – šlo o původního lídra kandidátky v Jihomoravském kraji, trojku na téže kandidátní listině a jednoho kandidáta ve Zlínském kraji. Blok proti islamizaci rovněž stáhl trojici kandidátů, dva ze Středočeského kraje a jednoho z Prahy. Po dvou kandidátech pak odvolaly KDU-ČSL a Rozumní, jednoho odvolaného kandidáta má Dobrá volba 2016.

Podle volebního zákona při změnách v kandidátce po uzavření registrací „údaje o kandidátovi na kandidátní listině zůstávají, avšak při zjišťování výsledku hlasování do Poslanecké sněmovny se nepřihlíží k přednostním hlasům pro něj odevzdaným“. Podle Jiřího Klementa z tiskového oddělení jihomoravského krajského úřadu se voliči o změnách dozvědí ve volebních místnostech.

Na kandidátkách je letos podstatně vyšší „úmrtnost“ než před předchozími sněmovními volbami v roce 2013. Tehdy odstoupilo, resp. strany odvolaly pouze šest adeptů na poslance.