Vysoké teploty na Moravě a ve Slezsku potrvají do pondělí, hrozí silné bouřky

Události: Varování před horkem (zdroj: ČT24)

Vysoké teploty, které v neděli panují v části Česka, budou na Moravě a ve Slezsku pokračovat i v pondělí. Večer mohou na západ Čech přijít silné bouřky, které se pak budou v Česku vyskytovat i v pondělí. V aktualizované výstraze to uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Před vysokými teplotami pro nedělní odpoledne varovali meteorologové už v sobotu. Nyní rozšířili území, kterého se varování týká. Horko s teplotami nad 31 stupňů mají očekávat lidé v Praze, většině středních Čech a Ústeckého kraje, dále také v části Plzeňského kraje a východních Čech a poté v pásu na východě republiky – od jižní Moravy až po Moravskoslezský kraj. Na Moravě a ve Slezsku pak budou vysoké teploty i v pondělí.

Večer mohou na západ Čech dorazit silné bouřky, které budou pomalu postupovat, takže v nich může napršet i kolem třiceti milimetrů. Méně často se mohou objevit kroupy do dvou centimetrů a silnější nárazy větru.

Silné bouřky s přívalovými dešti

„V pondělí očekáváme v souvislosti s přechodem vlnící se studené fronty četný výskyt bouřek. Bouřky budou lokálně silné, doprovázené zejména přívalovým deštěm s krátkodobými úhrny kolem čtyřiceti milimetrů, v opakovaných bouřkách i vyššími. V bouřkách se mohou vyskytnout i menší kroupy a silnější nárazy větru,“ uvedli meteorologové.

V Čechách budou silné bouřky dopoledne, na Moravě a ve Slezsku hrozí až odpoledne a večer. Ustávat budou během noci na úterý.

Výstraha meteorologů
Zdroj: ČHMÚ