V Plzni zahajují obnovu autobusového nádraží

Plzeň - Téměř 30 let staré centrální plzeňské autobusové nádraží se dočká rekonstrukce. Firma ČSAD autobusy zahajuje jeho obnovu. Na opravu odbavovací budovy za 6,5 milionu korun získala 36 procent z evropského programu ROP. Oprava začne v dubnu a skončí do konce října. Do dvou týdnů vybere investor z pěti nabídek vítěznou, uvedl ředitel největšího západočeského dopravce Miroslav Hucl.

„V odbavovací budově budeme rekonstruovat střechy, opláštění, podhledy, sociální zařízení a zateplíme ji,“ dodal. Na nástupišti i v hale vybudují ČSAD dvě informační tabule o rozměrech dvakrát tři metry. Dále vznikne bezbariérový příjezd do haly, nový navigační systém pro zrakově a sluchově postižené, obnovené dopravní centrum pro cestující, zvukový informační systém a WiFi připojení k internetu.

Nádraží je po Praze a Brně třetí největší v ČR. Ročně odbaví na 235 000 spojů. Budovou a nástupištěm projde až 15 000 lidí denně, nabídka i kvalita služeb je podle Hucla jedna z nejlepších v zemi. Na nádraží, které bylo v době dokončení v roce 1983 údajně nejmodernější v Evropě, pracuje 19 lidí v pokladnách, na informacích, v dispečinku, úschovně zavazadel, skladech a jako údržbáři.