Spory obcí o území končí. Rozhodující verdikt bude na ministerstvu vnitra

Události: Odstraňování nejasností z katastru (zdroj: ČT24)

V Česku je zhruba stovka takzvaných územních anomálií, tedy případů chyb v katastrech, kdy se dvě obce přou o stejné území. V minulosti mohly vzniknout třeba rozdělením nebo sloučením obcí. Ve více než v polovině případů se podařilo najít dohodu. Ve dvanácti případech už obce požádaly o rozsouzení ministerstvem vnitra ve správním řízení. Ministerstvo však bude rozhodovat i zbývající spory. Roční lhůta, kterou obce měly na vzájemnou domluvu, už totiž skončila.

Pracovníci ministerstva tak budou zjišťovat nejen historické doklady, ale i současné místní podmínky pro výkon samosprávy.

Rozhodnutí ve správním řízení by tak mohli vydávat v první polovině příštího roku, uvedla Marie Kostruhová z odboru veřejné správy, dozoru a kontroly ministerstva vnitra. 

Například o místní část Třešně se přou obce Záhoří a Dolní Novosedly. Jedni zajišťují svoz odpadů či veřejné osvětlení, druzí se starají o komunikace či rybníky. 

Mapa 1 - územní anomálie
Zdroj: ČT24

Do Záhoří teď chodí lidé ze sporného území na úřady, do školy nebo k lékaři. Území ale patří do katastru vzdálenější obce, kterou jsou Dolní Novosedly. Jasno nemají ani místní. A tak spor rozhodne ministerstvo.

Ve více než polovině případů už obce územní anomálie odstranily. Jinde slíbily, že je vyřeší ještě během srpna. Jako třeba středočeské Výžerky a Barchovice. Spor se vedl o pět domů v osadě Komorce. Odvrácenou stranou řešení však je, že se místním zhorší dopravní dostupnost na úřad.  

Mapa území - územní anomálie
Zdroj: ČT24

V dalších obcích zatím obyvatelé čekají, do jakého katastru je ministerstvo přiřadí.