Schwippel zvažuje odchod z ODS, kandidovat bude za Libertas.cz

Beroun - Oblastní rada ODS v Berouně vyzvala poslance Jana Schwippela k ukončení členství ve straně a složení poslaneckého mandátu. Schwippel v reakci na toto usnesení uvedl, že o odchodu ze strany uvažuje, mandátu se však v žádném případě vzdát nehodlá. Poslanec bude stejně jako jeho kolega Vlastimil Tlustý kandidovat do Evropského parlamentu za hnutí Libertas.cz, které založil Vladimír Železný.

Berounská ODS zásadně nesouhlasí se Schwippelovým hlasováním, které vedlo k pádu Topolánkovy vlády. Navíc vadila i kandidatura za Libertas.cz, proto přijala oblastní rada usnesení jednomyslně. Schwippel se svým rozhodnutím o odchodu z ODS čeká na zasedání místního sněmu v Zadní Třebani, který byl svolán na 13. dubna. Tam chce svým spolustraníkům vysvětlit své postoje.

Místní sněm může jako jediný navrhnout vyloučení Schwippela ze strany, jak to požadovalo vedení ODS. To je ale velmi nepravděpodobné, zasedají v něm totiž hlavně poslancovi příbuzní a Schwippelova matka je zároveň předsedkyní oblastní rady ODS, dnešního jednání se ale kvůli nemoci nezúčastnila.

Vlastimil Tlustý i Jan Schwippel byli do sněmovny zvoleni za ODS. Politiku stranického vedení ale dlouhodobě kritizovali a minulý týden pomohli opozici vyslovit kabinetu Mirka Topolánka nedůvěru. Oba poslanci čelí výzvám svých stranických kolegů, aby ze strany odešli, a hrozí jim vyloučení.

Tlustý už včera pozastavil své členství v Občanské demokratické straně. Reagoval tak na hrozbu vedení ODS, že pokud ho rakovnická organizace nevyloučí, bude zrušena. Premiér v demisi a předseda strany Mirek Topolánek ale namítá, že pozastavit členství ve straně není možné, neboť to stanovy neumožňují.

„To je samozřejmě totální nesmysl, naše stanovy nic takového neuznávají. Buď jsem členem, nebo nejsem. My jsme vyzvali, a to nejen výkonná rada, ale také středočeský region, aby Tlustý a Schwippel opravdu opustili naše řady, protože to, co provedli, je velmi špatné,“ potvrdil ve Studiu 6 názor premiéra Přemysl Sobotka, předseda Senátu za ODS.