S vylepšením značení v nemocnicích pomáhá výzkum se speciálními brýlemi

Události: Jak vylepšit značení pomáhají vědcům zjistit speciální brýle (zdroj: ČT24)

Podle výzkumů bloudí v nemocnicích každý druhý pacient, který do zdravotnického zařízení dorazí. Na cestu se pak často musí vyptávat personálu. Vědci z Masarykovy univerzity připravují manuál, kterým by se v budoucnu mohly nemocnice při tvorbě značení řídit. V zařízeních, která se do projektu zapojila, mapují, kde je problém se značením největší. Používají k tomu speciální brýle s kamerou.

Výzkumnice z Masarykovy univerzity Kateřina Jochecová vysvětluje, že inovativní brýle vysílají do oka pět laserových infračervených paprsků a na základě odrazu tohoto světla od různých vrstev oka vypočítávají, kam se člověk dívá. Pohyb očí následně znázorňuje v aplikaci zelená tečka. Ze záznamu pak výzkumníci vyčtou, která cedule dělala respondentům problémy.

První data z porodnice v Podolí už vědci vyhodnotili. „Je to velmi zmatečné. Oni hledali jednu věc a prošli celkově všechny ty cedule, takže je jasné, že tam byl pro ně nějaký spor, nevěděli, co dál,“ popisuje Jochecová.

Na základě sebraných dat chtějí výzkumníci ve spolupráci s designéry vypracovat manuál toho, jak by mělo značení vypadat.