Rok 2011 byl teplý a suchý

Praha - Rok 2011 byl teplotně nadprůměrný, spadlo ale jen 75 procent obvyklého srážkového průměru. Po suché zimě a teplém jaru přišly pošmourné prázdniny, skutečné léto začalo až na konci srpna. Podzim se nesl ve znamení inverze, za celý listopad navíc nespadla ani kapka. Teplotně nadprůměrných bude nejspíš i příštích pár let.

Loni byly teploty celkově o 0,8 stupně Celsia vyšší než průměr z let 1971 až 1990. Rok 2011 začal srážkově i teplotně rozkolísaným lednem, koncem měsíce pak přišla obleva se zvýšenými hladinami řek a menšími povodněmi. Opravdová zima uhodila v únoru, kdy teploty spadly o 1,1 stupně pod dlouhodobý normál, navíc bylo velmi sucho. Jarní měsíce byly velmi teplé a srážky se pohybovaly pod průměrem, víc vláhy přinesly májové a červnové deště.

Reputaci létu napravil až srpen

„Až červenec 2011 nastolil nevlídné počasí studeného a deštivého léta, jelikož jeho teplotní odchylka byla oproti průměru minus 0,9 stupně Celsia a srážkové úhrny na 164 procentech. Mnozí tak do dneška tvrdí, že léto 2011 se nepovedlo, bylo studené a oblačné. Jenže to by byl zkreslený pohled,“ upozornil mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. Srpen totiž létu napravil reputaci, na sklonku prázdnin přišlo do Česka tropické počasí. Rtuť teploměru pak šplhala nad třicítku i v září a dokonce začátkem října.

V listopadu nespadla ani kapka

Po příjemném babím létě přišlo ochlazení, listopad skryl Česko pod smogovou pokličku. Zatímco v nížinách trápilo lidi chladno a špatné ovzduší, na horách svítilo slunce. „Doslova extrémní však bylo listopadové sucho, kdy na drtivé většině meteorologických stanic ČHMÚ nenapadly vůbec žádné srážky,“ upozornil mluvčí ústavu s tím, že sucho naštěstí nenapáchalo škody v zemědělství. V prosinci pak panovalo teplé a suché počasí, meteorologové hlásí 2,3 stupně nad normálem.

„Nedá se vyloučit, že v souvislosti se stoupající sluneční aktivitou má maximum nastat okolo roku 2013, nás nyní čeká série několika teplotně nadprůměrných roků, ostatně trend oteplování je na teplotní křivce patrný už více než 100 let,“ dodal Dvořák. Podle některých klimatologů by měly v první polovině letošního roku převládat ve střední Evropě průměrné, případně slabě nadprůměrné teploty, srážek by mělo být míň.