Některé registry vozidel budou odhlašovat auta i o víkendu

Praha – Na fronty lidí, kteří chtějí odhlásit své osobní auto do konce roku, zareagovaly registry vozidel v Praze a České Lípě. V obou městech budou přepážky pro odhlášení automobilů z registru fungovat i o nadcházejícím víkendu. Lidé budou moci se svou žádostí zajit do pražské Jungmannovy ulice nebo na Městský úřad v České Lípě. Na silvestra bude zase otevřeno až do 18 hodin na registru vozidel v Liberci.

V Praze se na všech pobočkách registru vozidel tvoří dlouhé fronty lidí, kteří chtějí před Novým rokem odhlásit nebo naopak přihlásit vozidlo a vyhnout se tak placení nově zaváděných poplatků. Kvůli velkému náporu motoristů byly přepážky mimořádně otevřeny i dnes. V sobotu a neděli mohou řidiči své auto odhlásit v pražské Jungmannově ulici od 8 do 14 hodin. Návštěvníkům bude k dispozici 10 přepážek.

Českolipská radnice chce svým krokem vyjít vstříc lidem, kteří si agendu nemohou vyřídit v pracovních dnech, nebo se na ně kvůli velkému náporu zájemců nedostalo. Úředníci registru vozidel budou v sobotu pracovat od 8 do 14 hodin a v neděli od 8 do 12 hodin. „Lidé budou moci přijít na úřad i na Silvestra, kdy ale končí úředníci už v 11:30,“ řekla mluvčí českolipské radnice Kateřina Amrichová.

Kvůli ekologickému poplatku od tří do deseti tisíc korun za auta neplnící alespoň emisní normu Euro 3, tedy vyrobená před rokem 2000, se lidé snaží tyto vozy prodat nebo dovézt a přihlásit ještě před koncem roku. Vysoké sankce za vlastnictví vozů bez zaplaceného povinného ručení zase nutí majitele tyto mnohdy již nepojízdné vraky z registru odhlásit.