Demokratická strana zelených má registraci

Praha - Ministerstvo vnitra v úterý zaregistrovalo nový politický subjekt - Demokratickou stranu zelených (DSZ). Informoval o tom dnes zmocněnec přípravného výboru strany Jan Vondrouš. Ustavující sjezd strany, kterou založila část nespokojenců s vývojem ve Straně zelených vicepremiéra Martina Bursíka, svolá Vondrouš během příštích dvou týdnů.

„Předpokládám, že DSZ bude usilovat o účast ve volbách do Evropského parlamentu, nicméně toto rozhodnutí závisí na výsledcích sjezdu a není v kompetenci přípravného výboru,“ uvedl Vondrouš v tiskové zprávě.

Vondrouš byl ještě nedávno šéfem zelených na Liberecku, před dvěma týdny na protest proti politice předsedy Martina Bursíka ze Strany zelených vystoupil. K získání registrace potřeboval tisíc podpisů.

K nové straně se nehlásí zakladatelé vnitrostranické frakce SZ Demokratická výzva, které o víkendu republiková rada zelených vyloučila. Iniciátorka frakce Dana Kuchtová vyzvala své bývalé stranické kolegy, aby SZ neopouštěli.

Bursík se prý odlivu členů nebojí. Celou situaci vnímá tak, že někteří odcházejí, ale přicházejí noví, kteří zřejmě čekali, až se vyřeší vnitrostranické rozpory.