ČSSD sice pro vládu ruku nezvedla, už má ale seznam priorit, které chce prosadit

Andrej Babiš a Jan Hamáček budou o prioritách jednat příští týden (zdroj: ČT24)

Babišova koaliční vláda ANO a ČSSD ustála páteční hlasování a dál tak vládne s důvěrou sněmovny. Vztahy v koalici ale poznamenalo rozhodnutí sociálních demokratů , kteří tak paradoxně nezvedli ruce pro vlastní ministry a odešli ze sálu. Oba lídři – jak Andrej Babiš, tak Jan Hamáček – ale ujišťují, že to neovlivní další spolupráci ve vládě. Příští týden se oba sejdou nad dalším postupem ve sněmovně i v kabinetu.

„Já chápu pozici pana předsedy Hamáčka, ta je velice těžká. On samozřejmě bojuje v rámci sociální demokracie s těmi strukturami, které de facto prohrály volby, ale které tam mají stále vliv. Přitom by mu měli být vděční, že vlastně sociální demokracii zachránil,“ tvrdí Andrej Babiš.

ČSSD sice před hlasováním o nedůvěře opustila sál a aktivně kabinet nepodpořila, vládní program ale podporuje dál. „Já si věcně na vládní spolupráci nemohu stěžovat. Myslím si, že nám ta spolupráce funguje, daří se nám prosazovat naše priority,“ uvedl předseda strany Jan Hamáček.

Sociální demokraté chtějí prosadit růst životního a existenčního minima o 11 procent a potvrdit proplácení prvních tří dnů nemoci. Zatímco ve druhém případě mohou počítat s podporou hnutí ANO i při přehlasování případného senátního veta, u růstu životního a existenčního minima má zatím ministryně financí jiné představy.

„Vláda jde cestou nikoli zvedání tohoto životního a existenčního minima, ale naopak cestou zvedání minimální mzdy. Protože to je motivační k tomu, aby je to motivovalo pracovat,“ vysvětluje Alena Schillerová (za ANO).

Vláda bude schvalovat nového policejního prezidenta

Koalice bude v příštích týdnech rozhodovat i o novém policejním prezidentovi. Toho sice jmenuje ministr vnitra, souhlas s jeho návrhem ale musí dát celá vláda. Jan Hamáček v pátek sliboval, že výběr bude transparentní. Opozice totiž naznačuje, že byli čelní policejní funkcionáři kvůli Babišově kauze „odejiti“: „Poprvé jsme o té kauze jednali v srpnu minulého roku. Co se od té doby změnilo? Je pryč šéf pražské policie, je pryč policejní prezident, je pryč šéf GIBSu,“ kritizuje šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Ministr vnitra Hamáček ale odmítá jakékoliv zásahy do běžícího výběrového řízení. „To nejhorší je naznačovat, že celé výběrové řízení je nějaké cinknuté, to prostě není fér.“ Premiér Babiš pak zdůrazňuje, že do výběrového řízení vůbec mluvit nemůže.

Státní zástupce už policii prodloužil termín pro vyšetření kauzy Čapí hnízdo: ze září na konec roku a lhůtu může protáhnout znovu. Právě dlouhé vyšetřování kauzy kritizuje opozice. „Situace je velice závažná, která ohrožuje důvěru občanů v to, že celé trestní řízení bude skutečně probíhat nezávisle,“ tvrdí předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Podle Pirátů bude kauza Čapí hnízdo vládu i nadále zatěžovat: „Ten problém střetu zájmů Andreje Babiše – ten fakt, že je trestně stíhaný – to je prostě věc, se kterou tato vláda vznikla, kterou si s sebou ponese,“ dodává předseda strany Ivan Bartoš.