Černým kašlem se letos nakazilo už 13,5 tisíce lidí

Černým kašlem se od začátku letošního roku nakazilo v Česku 13 449 lidí. Za poslední týden přibylo 1210 nových případů, což je zhruba stejně jako v minulém týdnu. Vyplývá to z informací Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Údaje za předchozí dva týdny mohly ovlivnit středeční státní svátky, v týdnu jim předcházejícím bylo nových případů přes 1600. Do statistik lékaři nahlásili také dvě další úmrtí související s nákazou seniorů, celkem jich je letos pět včetně jednoho dítěte.

„Ve vývoji čísel jak v tomto, tak minulém týdnu hrají roli sváteční volné dny, které se mohou propsat do počtu nahlášených případů s ohledem například na zavřené ordinace lékařů i na pauzu ve školní výuce. Dá se říci, že počty hlášených případů v tuto chvíli stagnují, ale s predikcí vývoje je potřeba počkat na další týdny,“ popsala mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

U většiny nakažených není potřeba hospitalizace, v nemocnici skončilo asi 2,2 procenta nakažených. Souvisí to i s věkovou strukturou nemocných, medián je 20 let. Nejvíc nakažených je ve věkové skupině 15 až 19 let, pacientů v tomto věku je přes 3800.

Nakazilo se také 190 dětí do jednoho roku, které nemoc nejvíc ohrožuje, protože ještě nemají dokončené očkování a zároveň neumí kašlat, takže se dusí. Lékaři proto častěji rozhodují o jejich hospitalizaci. „Léčení pertuse u nejmenších dětí by vzhledem k možným závažným komplikacím onemocnění a jejich rychlému nástupu mělo vždy probíhat pod dohledem ve specializovaném zdravotnickém zařízení,“ uvádí SZÚ. Ze 190 nakažených miminek bylo proto hospitalizováno 89.

Černý kašel lékaři letos prokázali také u pěti lidí, kteří zemřeli. Šlo o tři seniory, 62letého muže a méně než měsíc starou holčičku, která měla souběžně několik infekcí. Do statistik přibyli dva z nich minulý týden. Třiaosmdesátiletý muž z Olomouckého kraje zemřel na konci dubna na respirační selhání. O čtyři roky mladší žena ze Středočeského kraje byla hospitalizována pro tři týdny trvající bolest na hrudi, zemřela před týdnem na kardiální šok a multiorgánové selhání. „Oba senioři měli další závažná chronická onemocnění,“ doplnila Čechová.

Onemocnění se nejčastěji projevuje typickými záchvaty kokrhavého, zajíkavého kašle, které mohou trvat několik týdnů. Mnohdy je nemoc spojená se zvracením, úbytkem váhy nebo celkovým vyčerpáním. Urputný kašel může způsobit až zlomeniny žeber, vznik kýly či pomočování. Proti nemoci se povinně očkují malé děti, další přeočkování je zhruba v pěti a deseti letech. Dospělým odborníci přeočkování doporučují, zdravotní pojišťovny ho ale nehradí.