Vyměnit dres za sutanu

Ostrava – V cyklu Cesty víry přinášíme portrét Vítězslava Řehulky, zástupce mladé nastupující generace moderních kněží, kteří vědí, že lidé si k církvi najdou cestu, jedině pokud ona sama k nim bude otevřená a vstřícná. Předpremiéra dokumentu Vyměnit dres za sutanu se koná 19. dubna v 19.00 hodin v Pastoračním centru Jana Pavla II. v kostele Sv. Ducha v Ostravě-Zábřehu.

Hlavní postavou dokumentu je Vítězslav Řehulka, kněz působící v největší ostravské farnosti. Z kostela, na jehož vybudování má nemalou zásluhu, se stalo místo přirozeného setkávání věřících i ostatních občanů obvodu Ostrava-Jih. Na počátku jeho dráhy byl sport, který ovšem nikdy tak úplně nepověsil na hřebík.

Vítězslav Řehulka pochází z opavských Zlatníků, kde také vyrůstal. Jeho klukovským vzorem byl o šest let starší bratr, a protože brácha hrával fotbal, rozhodl se Víťa, že bude také fotbalistou. Rozhodnutí, které v klukovských letech činí asi hodně chlapců. Víťovi se ale jeho sen začal velmi brzy stávat realitou. Vystudoval strojařinu a po maturitě si také odkroutil základní vojenskou službu. Po návratu z vojny nějakou dobu pracoval v opavském Ostroji a posléze se jako profesionál začal živit fotbalem, i když zatím jen v druhé lize.

Před téměř patnácti lety podepsal tento nadějný profesionální fotbalista přestupní lístky do svého nového působiště. Stál tehdy před složitým životním rozhodnutím, zda pokračovat ve slibně se rozvíjející sportovní kariéře, nebo vyslyšet volání Boha. Rozhodnutí zas tak složité nebylo: Vít nastoupil do semináře, aby se jednou mohl stát knězem. Dobře si však uvědomoval, že cesta, kterou se vydal, nebude jednoduchá…

Připravili Jakub Slomiany, Patrik Hoznauer a Petra Všelichová.