Mikulov - Velkou pudinkovou osvětu si vzala za úkol na následující tři týdny Eat Art Gallery v Mikulově na Břeclavsku. Návštěvníkům chce přiblížit, jaké pudinky vařily naše babičky a prababičky – mnohé možná překvapí, že s těmi dnešními z prášku nemají takřka nic společného.
V Mikulově zavoněly pudinky podle receptur našich předků
Rybí maso, petrželka a muškátový oříšek. Suroviny, které na víkendový workshop Jitka Plesz připravila, by v pudinku čekal asi málokdo. „Základ tradičního pudinku je v podstatě vždycky třený – máslo (omastek) a žloutky. Hodně se používá strouhanka nebo namočená houska, přidává se k ní maso nebo zelenina, promíchá se to. Aby to bylo lehké a aby to vyskočilo, tak se z vajíček ušlehají bílky až do ztuhnutí,“ popsala přípravu.
Recepty, podle kterých o víkendovém workshopu jeho účastnice vaří, vypátrala Jitka Plesz ve staré literatuře – některé pocházejí i z proslulé kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. Na víkendovém menu figuroval pudink špenátový, játrový, kaštanový, ale i rybí.
„Ten rybí mě překvapil. Ryby jím dost málo, ale toto je výborná věc,“ pochvalovala si účastnice Blanka Koleníková. Rybina se podle ní z pudinku díky dalším ingrediencím vytratí. „Vznikla tak jemná, ne úplně typicky rybí chuť,“ dodala.
Na pudinku si pochutnávali i papežové
Pudink se v minulosti nepodával jako dezert, ale coby hlavní chod. Poprvé se o něm literatura zmiňuje ve 14. století – v knize, která popisovala stolování papežů a církevních hodnostářů.
„Potraviny byly vždy považovány za něco vzácného, zbytečně se jimi nehýřilo. Na papežskou tabuli se ale nehodilo dát druhý den tu samou husu, už z poloviny obranou. Kuchaři už tehdy přemýšleli, jak zbytky z předchozího dne zužitkovat. Dodal se k tomu špenát nebo zelenina a vytvořili z toho novou kreaci, nové plnohodnotné jídlo,“ vysvětlila Jitka Plesz.
Díky své nenáročnosti na suroviny byl pudink častým válečným jídlem, oblíbený byl i v postní době před Velikonocemi. Neobvyklé pudinkové dobroty budou v mikulovské Eat Art Gallery k ochutnání i příští dva týdny. O víkendech pak budou pokračovat lekce v jejich vaření.
Zájemci o účast na dalších workshopech se mohou přihlásit na e-mailové adrese info@eatartgallery.eu nebo na telefonním čísle 724 900 204.