V Mikulově zavoněly pudinky podle receptur našich předků

Mikulov - Velkou pudinkovou osvětu si vzala za úkol na následující tři týdny Eat Art Gallery v Mikulově na Břeclavsku. Návštěvníkům chce přiblížit, jaké pudinky vařily naše babičky a prababičky – mnohé možná překvapí, že s těmi dnešními z prášku nemají takřka nic společného.

Rybí maso, petrželka a muškátový oříšek. Suroviny, které na víkendový workshop Jitka Plesz připravila, by v pudinku čekal asi málokdo. „Základ tradičního pudinku je v podstatě vždycky třený – máslo (omastek) a žloutky. Hodně se používá strouhanka nebo namočená houska, přidává se k ní maso nebo zelenina, promíchá se to. Aby to bylo lehké a aby to vyskočilo, tak se z vajíček ušlehají bílky až do ztuhnutí,“ popsala přípravu.

Recepty, podle kterých o víkendovém workshopu jeho účastnice vaří, vypátrala Jitka Plesz ve staré literatuře – některé pocházejí i z proslulé kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. Na víkendovém menu figuroval pudink špenátový, játrový, kaštanový, ale i rybí.

„Ten rybí mě překvapil. Ryby jím dost málo, ale toto je výborná věc,“ pochvalovala si účastnice Blanka Koleníková. Rybina se podle ní z pudinku díky dalším ingrediencím vytratí. „Vznikla tak jemná, ne úplně typicky rybí chuť,“ dodala.

Na pudinku si pochutnávali i papežové

Pudink se v minulosti nepodával jako dezert, ale coby hlavní chod. Poprvé se o něm literatura zmiňuje ve 14. století – v knize, která popisovala stolování papežů a církevních hodnostářů.

„Potraviny byly vždy považovány za něco vzácného, zbytečně se jimi nehýřilo. Na papežskou tabuli se ale nehodilo dát druhý den tu samou husu, už z poloviny obranou. Kuchaři už tehdy přemýšleli,  jak zbytky z předchozího dne zužitkovat. Dodal se k tomu špenát nebo zelenina a vytvořili z toho novou kreaci, nové plnohodnotné jídlo,“ vysvětlila Jitka Plesz.

3 minuty
Organizátorka workshopu Jitka Plesz o přípravě pudinků
Zdroj: ČT24

Díky své nenáročnosti na suroviny byl pudink častým válečným jídlem, oblíbený byl i v postní době před Velikonocemi. Neobvyklé pudinkové dobroty budou v mikulovské Eat Art Gallery k ochutnání i příští dva týdny. O víkendech pak budou pokračovat lekce v jejich vaření. 

Zájemci o účast na dalších workshopech se mohou přihlásit na e-mailové adrese info@eatartgallery.eu nebo na telefonním čísle 724 900 204.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Archiv

Válka na Blízkém východě minutu po minutě: říjen 2023

1. 12. 2023

Za smrt pacientky ve zlínské nemocnici může personál, konkrétního viníka ale policisté nenašli

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně pochybila při endoskopickém výkonu, po kterém jedna pacientka zemřela a jedna byla těžce zraněna. Podle policie selhal zdravotnický personál, když zaměnil sterilní látku za desinfekci. Konkrétního viníka se ale nepodařilo najít a kriminalisté tak případ odložili. Informovala o tom mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková. Nemocnice je v současnosti vyšetřována také kvůli nákaze pacientů a personálu salmonelózou – celkem onemocnělo 68 lidí.
16. 1. 2020

Před 30 lety se snídalo u Mitterranda. Husák musel počkat, přednost dostal Havel

Za tradiční prvenství Francoise Mitterranda bývá považován fakt, že se stal prvním socialistickým prezidentem v dějinách Francie. Výrazná osobnost evropské politiky 20. století má ovšem význam i pro dějiny české, potažmo československé – Mitterrand byl totiž prvním západním státníkem, který před rokem 1989 jednal s představiteli tuzemského disentu, a postavil je tak téměř na roveň Husákovy a Jakešovy nomenklatury.
9. 12. 2018

Ferdinand Peroutka. Muž střední cesty, kterou zavály dějiny

Novinář Ferdinand Peroutka, nejzvučnější hlas české názorové publicistiky 20. století a břitký kritik nacistické i komunistické totality, označil svého předchůdce Karla Havlíčka Borovského v dobrém slova smyslu za muže střední cesty. On sám jím byl také - jen mu ji zavály dějiny. Od jeho smrti právě uplynulo čtyřicet let.
25. 2. 2015Aktualizováno20. 4. 2018
Načítání...