Stern publikuje nepravé Hitlerovy deníky

Berlín - Zpráva časopisu Stern, která hlásala, že se podařilo objevit tajné deníky Adolfa Hitlera, údajně psané v letech 1932 až 1945, vzbudila v Německu naprostou senzaci. Mohl to být objev století, ale ukázalo se, že jde o podvrh. Zásluhu na tom měla skupina specialistů včetně Charlese Hamiltona, znalce z New Yorku. Ten prokázal, že rukopis je příliš pravidelný a na konci věty písmo neklesá, což bylo pro Hitlera typické.

Autorem falzifikátu byl německý výtvarník a padělatel obrazů a dokumentů z období Třetí říše, Konrad Kujau. Svou kariéru začal výrobou falešných dokumentů osvědčujících pravost nacistických militarií prodávaných na černém trhu. K jeho dalším velkým dílům patřil falzifikát Hitlerova rukopisu knihy Mein Kampf. Prodejem falešného deníku si Kujau vydělal 2,5 milionu marek. Redakce Sternu za falzum zaplatila 9 milionů marek.

Kujau napsal vlastnoručně přibližně 60 sešitů údajných zápisků diktátora. Poslední díl začínal 15. dubnem 1945 a končil datem 30. dubna, kdy Hitler ve svém berlínském bunkru spáchal sebevraždu. „30. 4. 1945 - poslední záznam: Náš Vůdce se ve 3:31 odpoledne zastřelil! Heil Hitler! Martin Bormann, Dr. Goebbels,“ zní poslední záznam, který jako by do deníku napsali führerovi poslední věrní.

Poslední díl nebyl dosud nikdy publikován. V současnosti se nachází v soukromé sbírce nejmenovaného sběratele kuriozit, který jej pořídil v aukci za 6 500 eur (asi 215 000 Kč).