Obce šetří peníze, v noci vypínají veřejné osvětlení

Prostějovsko - Vypínání veřejného osvětlení v noci, to je způsob, kterým některé obce šetří peníze. Například v Jesenci na Prostějovsku mají s vypínáním lamp teprve krátkou zkušenost. Místním obyvatelům se zpočátku nové opatření nelíbilo a báli se toho, že by tma mohla lákat do vesnice zloděje. To se ale podle vedení obce nepotvrdilo.

Je to bliknutí, které šetří peníze. V Jesenci na Prostějovsku vypínají v noci lampy kvůli úsporám už rok a půl. A výsledek? Dvacet tisíc korun, které zůstávají v obecní pokladně.

Pár vteřin po půlnoci v Jesenci zhaslo veřejné osvětlení. Znovu se rozsvítí za dvě a půl hodiny.

„Samozřejmě, když se zavede něco nového, první ohlasy jsou negativní, ale po čase si občané zvykli. Báli se, že se bude víc krást, ale to se nepotvrdilo,“ uvedl Jan Kvapil, starosta Jesence.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Stejným způsobem šetří i v nedalekém Budětsku. Světla tady začali v noci vypínat už před jedenácti lety.

„Úspory nám dělají dvacet pět až třicet procent, což pokrývá náklady na opravy a údržbu veřejného osvětlení,“ uvedl Jiří Sedláček, starosta Budětska.

Naopak ve Štěpánově na Olomoucku vsadili na nové, i když dražší technologie.

„Navrhli jsme obci, aby svítila celonočně, ale použila moderní svítidla s elektronickými předřadníky, které v nočních hodinách sníží jas,“ uvedl Jiří Hofmeister, správce místních sítí.

Díky tomu se podařilo Štěpánovu ušetřit za pět let dvě stě třicet tisíc korun.